Це пов'язано, в першу чергу, з досить сильними проявами корупції в державних інститутах влади, а також, неготовністю ряду держслужбовців на місцях змінювати що-небудь. Тим не менш, в міжнародному рейтингу Світового банку «Doing Business 2018» Україна посіла 76 місце серед 190 країн світу. У порівнянні з 2017 роком, ми піднялися на 4 позиції.

Нашій країні, варто віддати належне, адже за останні 4 роки, після «Революції гідності» 2013-2014 рр., були впроваджені і реалізуються важливі законодавчі реформи у сфері боротьби з корупцією, тіньовою економікою та нелегальним бізнесом. Крім цього, нововведенням для України стало впровадження державно-приватного партнерства. Ці чинники позитивно позначилися на розвитку країни, а також створили нові можливості для бізнесу.

Найбільш значущим кроком у цьому напрямку, стало створення у 2016 році, при вагомій підтримці ЄС, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Згідно із законодавством, АРМА не керує заарештованими активами в традиційному сенсі. Національне агентство має дві функції управління арештованими активами: продаж їх на прозорому та відкритому аукціоні або ж передача таких активів в управління представникам бізнесу.

Остання функція якраз і створює державно-приватне партнерство в сфері управління арештованими активами.

Наприклад, станом на початок 2018 року, АРМА забезпечило надходження до Державного бюджету України на суму 4,8 млн грн. Ця цифра — результат успішного менеджменту компаніями-управителями арештованих активів, на підставі договорів управління.

Варто відзначити, що АРМА веде свою операційну діяльність всього-лише близько року, отож це лише початок.

Згідно з останніми даними, на сьогоднішній день АРМА має в управлінні понад 500 об'єктів рухомого і нерухомого майна, корпоративних прав та грошових коштів на загальну суму понад 2,4 млрд грн, які передані або заплановані до передачі в управління представникам бізнесу.

Таким чином, для бізнес-компаній в Україні відкриваються значні перспективи в сфері управління заарештованими активами. Це, в першу чергу, можливість отримати дохід від операційної діяльності активу, розширити свій бізнес, отримати новий досвід, імплементувати нові бізнес ідеї.

Вся інформація про діяльність АРМА, а також, про перелік арештованих активів та конкурси з відбору керуючих компаній, доступні на сайті агентства. Крім цього, АРМА спільно з Антикорупційної Ініціативою ЄС в Україні (EUACI) запрошують потенційних управителів на перший в Україні форум з питань управління заарештованими активами — «ФОРМА», який буде проходити 15 листопада в готелі «Прем'єр Палац» г. Киев.