За його словами, такі кардинальні рішення є частиною антикризового плану, який у компанії запроваджують з 1 листопада 2018 року.

Причина – збитковість доставки пенсій, адже тариф не переглядався ще з 2004 року.

У середньому кожне з сільських відділень щомісяця зазнає збитків майже на 3 тисячі гривень. На кожній доставці пошта втрачає 19 гривень.

«Доставка пенсій — досить гостре питання, від якого залежить формат подальшої роботи компанії. По суті, це питання, залишиться в Укрпошті 11,5 тисячі відділень чи 4,3 тисячі», — каже Смілянський.

За словами глави Укрпошти, на сьогодні 45% українських пенсіонерів отримують пенсії через Укрпошту.

«Ми доставляємо тим, хто за станом здоров’я не може прийти у поштове чи банківське відділення, живе в сільській місцевості, де немає нічого, крім пошти. Мережа банківських офісів скорочується. 2017-го було закрито 827 філій банків, цього року — вже понад 700. Причина — економічно не вигідно працювати в селах», – зазначив він.

В Укрпошті очікують, що Пенсійний фонд та Уряд відреагують на цю інформацію та переглянуть збиткові тарифи.

«Укрпошта змушена буде оптимізувати мережу в селах, вибудувану під доставку пенсій. З 1 січня 2019 року не доставлятимемо пенсії, закриємо 5—7 тисяч стаціонарних відділень, звільнимо частину адміністративного й виробничого персоналу», – резюмував генеральний директор компанії.