З одного боку — вчорашне зростання котирувань по долару і у відповідь на це виходи на торги Нацбанку з досить активним продажем валюти (за даними «Мінфіну» всього за день продав від 20 до 30 млн доларів) трохи збили ажіотажний попит к закінченню активної фази торгів.

Але при цьому, в подальшому — вечірне підтягування котирувань до рівня 28,35/28,37 говорить про те, що девальваційні настрої зберігаються. Не дрімають і спекулянти, які активно грали вчора «на підвищення» по долару і заробляли на стрибках курсу євро протягом дня.


Майбутні масовані виплати відшкодувань ПДВ на фоні зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів також психологічно працюють проти нацвалюти.


Збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 18% (багато хто сподівався на її зростання, що робило гривню більш привабливим інструментом для заробітків і посилювало її позиції щодо валюти) — також не додало оптимізму аналітикам міжбанку в частині перспектив нацвалюти.

При збереженні високого рівня ліквідності (на ранок п'ятниці коррахунки банків знаходяться в межах 55,8 млрд гривень) і деякого традиційного п'ятничного скорочення активності клієнтів перед вихідними — швидше за все сьогодні нас чекає певна корекція курсу долара і євро з коридором по долару в межах 28, 22-28,35 гривень і по євро в межах 32,057-32,291 гривень.

«Мінфін» прогнозує на 26 жовтня обсяги операцій в межах до 380-395 млн доларів при здійсненні до 480-500 угод.

Вчорашній виступ голови ЄЦБ Маріо Драгі не додав особливого оптимізму по найближчих перспективах євровалюти і спрацював на зміцнення долара, але численні провали фондового ринку США останніх днів також не роблять і долар дуже стійким до зовнішніх викликів.

На нашу думку — нас чекають численні валютні ралі пари євро/долар як мінімум до кінця грудня цього року. Україна не є великим гравцем на цьому ринку, але її громадяни і бізнес, які мають вільні ресурси в гривні, доларі та євро і розміщує їх на короткі депозити та вклади - хоче якось мінімізувати свої курсові і дохідні ризики при проведенні таких операцій.

Вихід в цій ситуації для збереження своїх заощаджень і отримання по ним стабільної прибутковості ми бачимо тільки один — диверсифікація депозитного портфеля в різних валютах.

На нашу думку зараз оптимальним є співвідношення заощаджень вкладників банків в таких пропорціях: до 60% — в гривні, 25% — в доларах і до 15% в євро - при розміщенні вкладів на період до 6-9 місяців і до 50% — в гривні, 35% -у доларах і до 15% в євро - для вкладів на строк близько 1 року.

Досить ефективно за нашим досвідом працюють і акції додаткових бонусів до депозитів, що дає вкладникам не тільки можливість сформувати оптимальний для них портфель своїх заощаджень, а і нівелювати ризики курсових коливань валют, зберігаючи стабільний рівень прибутковості в цілому по всім своїм банківським заощадженням.

«Мінфін» робить для громадян подібні проекти вже тривалий період часу і вони себе виправдали. Детальніше про те як максимізувати свій дохід по депозитах при зниженні до мінімуму курсових і процентних ризиків за вкладами громадян Ви можете прочитати тут.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,05- 28,25 і продаж 28,35-28,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15-28,22 гривень та продаж 28,27-28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 25 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої та статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують залишатися негативними. Значний відсоток опитаних вже впевнений в котируваннях вище 28,26 гривень за долар.

За офіційним курсом — 46% вважає, що долар буде нижче 28,26 гривень. 54% респондентів впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,26 гривень.


За міжбанківським курсом ситуація трохи краща. 57% вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 43% тих, хто проголосував не сумніваються в його остаточному поверненні до рівня коридору понад 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram