«Поки що, ми не можемо говорити про рішення та терміни, оскільки воно буде прийматися Радою директорів у грудні місяці. Ми можемо розраховувати на отримання траншу ще у цьому році», — заявив голова НБУ.

Крім того, Смолій пояснив, чому нова програма МВФ краща і корисніша для України.

«Безумовно, ця програма для нас є кращою. Чим коротші терміни запозичення (15 місяців – ред.), тим м'якіші умови. Ця програма для нас корисна тим, що ми рік виборів, які нас очікують в 2019 році, будемо знаходиться у програмі з Міжнародним валютним фондом і це буде хороший аргумент для співпраці із іншими нашими кредиторами (Світовим банком, ЄБРР – ред). Це дасть змогу виходити Уряду на ринки зовнішніх запозичень та виконувати фінансування поточних потреб», — прокоментував голова НБУ.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд змінив програму допомоги Україні з EFF на stand-by, яка передбачає виділення 3,9 мільярда доларів на 15 місяців.

Нагадаємо, 19 жовтня 2018 року, МВФ оголосив про нову угоду з Україною.

Чому транш МВФ так важливий для України

Черговий транш МВФ — запорука фінансової стабільності нашої країни. Програми надання траншів МВФ зазвичай не перевищують 4-5 років: гроші видаються в обмін на проведення реформ. Наявність фінансової «подушки» допомагає країні вийти з кризи і досягти фінансової стабільності.

Без допомоги МВФ Україні не вдасться утримати фінансову стабільність. Як варіант, доведеться скоротити витрати бюджету мінімум на 4 млрд дол. Без цього траншу наша країна не зможе отримати макрофінансову допомогу, вийти на ринки, залучити policy-loan.

Історія кредитування

В 2015 році МВФ схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом близько 17,5 млрд доларів. Спочатку програма передбачала щоквартальний перегляд програми.

Перший транш склав 5 млрд доларів. Україна змогла майже в термін отримати другий транш на 1,7 млрд доларів на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в просуванні по програмі.

У 2016 році переговори поновилися, і МВФ вирішив виділити третій транш — 1 млрд доларів — в середині вересня 2016, а четвертий — 3 квітня 2017 року.