Про це свідчать результати нового «Опитування про умови банківського кредитування», оприлюдненого Національним банком.

Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників, крім малих та середніх підприємств.

У третьому кварталі 75% опитаних банків повідомили, що розраховують на зростання обсягів корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. Баланс відповідей становив 35%. На збільшення кредитного портфелю домогосподарств очікують 68% респондентів (баланс відповідей 54%).

Оптимізм у роздрібному кредитуванні зберігається вже десять кварталів поспіль, з другого кварталу 2016 року, а збільшення кредитування бізнесу банки незмінно прогнозують з четвертого кварталу 2016 року.

Майже половина опитаних банків розраховує на підвищення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. При цьому, банки очікують, що зі сторони юридичних осіб зростатиме попит на усі види кредитів, найбільше – на гривневі та на короткострокові позики, а також кредити малим та середнім підприємствам (МСП).

Банки також планують підвищувати вимоги до великих корпоративних позичальників, але пом’якшувати для позичальників з-поміж МСП.

У третьому кварталі деякі великі банки підвищили вимоги й до позичальників – фізичних осіб, хоча три чверті респондентів залишили кредитні стандарти незмінними. У четвертому кварталі банки також планують незначно підвищити вимоги при кредитуванні населення.

Банки також розраховують, що у наступні 12 місяців прискориться приплив депозитів населення та бізнесу. Зростання депозитів населення очікують 68% опитаних, баланс відповідей