Повідомляється про те, що цього року було проаналізовано 140 економік за 98 критеріями, що відносять до 12 ключових напрямків розвитку, серед яких людський капітал, гнучкість, стійкість, відкритість та інновації, що стають все більш важливими.

Вперше за майже сорок років існування рейтингу було застосовано нову методологію для розуміння повного впливу 4IR і того наскільки швидко країни зможуть адаптуватися до реалій технічної революції та зможуть використовувати свій потенціал.

Перше місце у рейтингу цього року посіли США (85,6 балів), на другому місці Сингапур, і трійку лідерів замикає Німеччина, економіка якої є найбільш адаптованою серед європейських країн.

Україна набрала лише 57 балів зі 100 можливих, хоча варто зауважити, що по багатьох показниках у нас зафіксовано зростання.

Найслабкішими нашими позиціями є фінанси. Зокрема, ми на 136 місці за рівнем «непрацюючих кредитів», на 135-му – за рівнем стійкості банків.

Також тягнуть до низу нас такі проблеми, як війна на Сході (131 місце), захист прав власності (129 місце), якість доріг (123 місце), макроекномічна стабільність (131 позиція), організована злочинність (111 позиція).

Щодо позитивних зрушень, що фахівці досить високо оцінили рівень електрифікації (100%), щільність залізничного сполучення (23 позиція), співвідношення кількості учнів та вчителів у початковій школі (32 позиція), рівень критичного мислення в навчанні (41 позиція).

Серед дванадцяти «стовпчиків» рейтингу, найкращі позиції у нас по освіті – 46 позиція та рівнем ринку, де ми 47-мі. А от найгіршими є макроекономічні показники – 131 позиція.

Хоча у доповіді зазначається, що ключовим сигналом цьогорічного Глобального конкурентоспроможного індексу є те, що тут немає переможців та невдах. А навпаки перед викликом нових технологічних змін країни повинні вчитися одна в одної та демонструвати гнучкість