Найближчим часом своє слово повинні сказати США. Перший пакет санкцій Держдепартамент запровадив в кінці серпня, в листопаді піде другий пакет. Це може бути повна заборона на експорт товарів з США (крім продовольчих та сільськогосподарських товарів), повна заборона на імпорт в США і заборону на повітряне сполучення з США для державних авіаперевізників. Але можливі й більш жорсткі заходи.

Що буде, якщо Захід ризикне заарештувати російські міжнародні резерви, розмірковує Олександр Разуваєв, директор аналітичного департаменту Альпарі.

Банк Росії більше не вважає актуальним орієнтир в $500 млрд золотовалютних резервів, заявила перший заступник голови ЦБ РФ Ксенія Юдаєва. Цю суму вперше назвала голова Центробанку Ельвіра Набіулліна в червні 2015 року, коли валютний ринок прийшов до тями від девальвації кінця 2014 року. У 2017 році Ельвіра Набіулліна підтверджувала, що Банк Росії в довгостроковій перспективі розраховує наростити «подушку безпеки» до $500 млрд, але тільки «при цілковитій впевненості» в стабільності інфляції та валютного ринку. Останній раз глава ЦБ РФ підтверджувала цей орієнтир навесні цього року.

На останню звітну дату розмір міжнародних резервів становив близько $459 млрд. Ця сума не змінюється вже досить давно і для Росії є не тільки достатньою, але, ймовірно, надлишковою. Саме тому різні економісти лівого спрямування вважають, що частина міжнародних резервів можна направити на розвиток реального сектора економіки, перш за все, в різні інфраструктурні проекти та будівництво житла.

Ми повністю підтримуємо рішення ЦБ РФ, півтрильйона доларів — це не самоціль. З нашої точки зору, $500 млрд. — це просто кругла цифра. Однак, для того щоб її досягти, Центробанку доведеться скуповувати валюту з ринку, тобто грати на послаблення рубля. У поточній ситуації високих інфляційних ризиків, це дуже небажано. До того ж важливий і соціально-політичний аспект. Падіння рубля дуже болісно сприймається простими росіянами, як наслідок, можна вказати на недавній відтік приватних вкладів з банківської системи. Люди бояться кризи та переводять свої заощадження в доларовий кеш.

Ну і на закінчення, головне питання тут в тому, як міжнародні резерви співвідносяться з валовим зовнішнім боргом Росії. Якщо сказати грубо, то питання в тому, Росія винна світу, або світ винен Росії? Рахунок приблизно по нулях. Зовнішній борг Російської Федерації в третьому кварталі зменшився на $23,6 млрд. до $467 млрд. Розмір боргу досяг максимуму 1 липня 2014 року і склав $ 732,8 млрд, з тих пір він скоротився на серйозну суму в розмірі $266 млрд.

Звідси висновок, якщо Захід ризикне заарештувати російські міжнародні резерви, то Росія з легкістю відповість мораторієм за зовнішніми боргами. При цьому Росія залишиться навіть в плюсі, приблизно $80 млрд. з міжнародних резервів ЦБ РФ — монетарне золото, його навіть помацати можна.