НБУ викуповував ситуативний надлишок долара через «анонімний» Matching практично в усі дні тижня, крім понеділка. За нашими розрахунками, він поповнив золотовалютні резерви не менш ніж на $79 млн.

Основною причиною падіння курсу було зростання надходжень і продажів валюти від аграріїв та металургів на фоні триваючого «гривневого голоду» у більшості банків.

Офіційно ліквідність в банківській системі зросла на кінець тижня до 52,5 млрд гривень, але через її нерівномірний розподіл (основна частина сконцентрована на 5-7 великих фінустановах) — більшість банків та клієнтів не мала ресурсів для активної скупки валюти.

Котирування євро та російського рубля весь тиждень були залежними тільки від одного фактора — крос-курсу євро і рубля на міжнародних ринках щодо долара і автоматичного перерахунку котирувань цих валют в прив'язці до котирувань долара щодо гривні.

Поки зміцнення позицій гривні та падіння курсу нижче психологічного рівня в 28 гривень позитивно впливають на настрої учасників нашого міжбанку. Власники обмінників не прогнозують великих валютних ризиків по долару в ці дні. Тому по американській валюті вони будуть працювати в форматі «з обороту» з низьким рівнем спреду.

По євро і рублю фінансисти відкоригують курси прийому та продажу в понеділок (робочий — в США, ЄС та РФ, і вихідний в Україні) в залежності від поведінки цих валют щодо долара на міжнародному ринку.

Традиційно для святкових днів — населення буде активно здавати валюту, щоб профінансувати свої гривневі витрати. Особливого ж попиту на неї з боку громадян зараз не спостерігається. Тому крім роботи «з обороту» з низьким спредом — фінансисти будуть досить скупі щодо ціни прийому валюти і тільки велика конкуренція між обмінниками буде стримувати власників обмінників від сильного заниження курсу скупки.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,85 -27,95 гривень, продаж 28,05 — 28,10 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. На вечір п'ятниці крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,1545. Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євро на суботу та неділю: прийом 32,152 — 32,268 гривень та продаж 32,383 — 32,441 гривень при спреді від 20 до 30 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5-7 копійок на євро в залежності від конкретних завдань того чи іншого обмінника.

У понеділок фінансисти ще відкоригують курси пари євро/гривня в залежності від поведінки євровалюти на міжнародних ринках щодо долара.

Але судячи з міжнародного фінансового інформаційного календаря на наступний понеділок — ми не очікуємо особливо великих відхилень за курсом євро щодо долара та гривні від прогнозованих нами значень на вихідні.

Котирування по російському рублю. Ця валюта вже традиційно залишається ризикованою для українського готівкового ринку.

Для мінімізації цих ризиків фінансисти будуть скуповувати рубль у населення за цінами значно нижчими за котирування міжбанку, а продавати — по курсам, наближеним до ціни продажу рубля на кінець п'ятничних міжбанківських торгів.

Як і по євро — у понеділок фінансисти відкоригують курс пари гривня/рубль в залежності від поведінки рубля на міжнародних ринках щодо долара.

Але особливих відхилень від наших розрахункових котирувань рубля ми в понеділок також не очікуємо.

Котирування рубля в вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,421-0,422 гривень і продаж 0,424 — 0,425. Розраховані «Мінфіном» курси можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,005 -0,009 гривень на рублі в залежності від завдань відповідної точки продажу валюти.