Відповідне рішення прийняте у зв’язку з визнанням структури власності ФК «ІКС» непрозорою та установленням ряду суттєвих порушень ТОВ “ФК «ІКС» порядку проведення валютно-обмінних операцій і вимог до організації захисту приміщень.

Так, починаючи з 2017 року Національний банк України звертав увагу ФК «ІКС» на невідповідність структури власності вимогам щодо прозорості та тривалий час проводив взаємодію із ФК «ІКС» щодо приведення структури власності у відповідність до встановлених вимог.

Натомість, замість приведення структури власності у відповідність до вимог щодо прозорості та виконання власниками істотної участі вимог чинного законодавства, зокрема отримання погодження на набуття істотної участі у профільного регулятора — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, – до структури власності ФК «ІКС» була заведена «футбольна команда» з 11 фізичних осіб, внаслідок чого відбулося розмиття власності таким чином, що жоден з нових учасників ТОВ “ФК «ІКС» не володів істотною участю.

Крім того, ФК «ІКС» було допущено значну кількість порушень вимог до організації захисту приміщень, в яких проводиться діяльність з обміну валют, зокрема щодо обладнання робочих місць касирів елементами відгороджувальних конструкцій, що відповідають встановленим вимогам, системою відеоспостереження, сповіщувачем системи тривожної сигналізації.

Також, в діяльності ФК «ІКС» було виявлено ряд порушень порядку проведення валютно-обмінних операцій, зокрема здійснення операцій з продажу іноземної валюти без документального оформлення, без застосування реєстраторів розрахункових операцій та без оформлення квитанцій про здійснення валютно-обмінних операцій. Крім того, під час перевірок ФК «ІКС» неодноразово допускалися факти неподання матеріалів на письмовий запит уповноваженого працівника НБУ.