Перед тим, як перекривати дороги в знак протесту проти підвищення цін, варто дізнатися, з чого складається вартість пального та що які чинники впливають на його здорожчання. Відповіді на ці питання дає на своїй сторінці у Facebook проект «Ціна держави».

З чого складається ціна бензину А-95

Якщо подивитися на графік, то видно, що найбільшу частку займають податки — 35%, та закупівельна ціна бензину — 47%. Це ті компоненти, які напряму залежать від курсу гривні. Частка націнки АЗС в структурі ціни палива є відносно незначною та стабільною: за різними оцінками вона становить від 7% до 14%, в залежності від бренду. Логістичні витрати не перевищують 5-6%.

Основні причини зростання ціни на паливо — подорожчання нафти та зниження курсу гривні

Майже все паливо в Україні імпортне, а починаючи з середини серпня ціна на нафту на світових ринках виросла на 15%. Ріст закупівельної ціни на нафтопродукти на 1% спричиняє зростання ціни 1 літра на 10 коп.

ЗАМОВИТИ КРЕДИТНУ КАРТКУ ДЛЯ ВОДІЯ

Україна розраховується за бензин валютою, тому роздрібні ціни на пальне дуже чутливо реагують на коливання курсу гривні. Починаючи з середини липня гривня подешевшала відносно долара та євро десь на 7% ( приблизно +2 грн). При зниженні курсу національної валюти на 1 грн один літр пального дорожчає на 70 – 80 коп. Причому зміцнення курсу гривні до швидкого здешевлення пального не призводить.

Також слід враховувати, що частина податків на пальне, а саме акцизний податок з імпорту, зафіксований в євро. З 1 літра бензину А-95 ми сплачуємо 0,213 євро імпортного акцизу.