«Мінфін» очікує сьогодні середню статистику торгів - 370-410 млн доларів при здійсненні до 460-500 угод. Справа в тому, що перед трьома вихідними багато компаній вважали за краще закрити свої основні угоди ще вчора, щоб «не зависати» з розрахунками на святкові дні. Сьогодні вони будуть тільки коригувати свої зовнішньоекономічні розрахунки, що знизить їх активність на міжбанку.

Продовження просідання долара на торгах вже другий день поспіль збільшує число бажаючих підкупити валюту. Тому з урахуванням ще й викупів Нацбанком надлишків долара - поступово попит та пропозиція будуть вирівнюватися. Це поступово зробить продавців валюти менш поступливими по курсу і незабаром нас чекає зупинка просідання котирувань.

Але сьогодні, з огляду на три майбутніх вихідних дня - бажаючих купити валюту буде не дуже багато і це психологічно спрацює на користь нацвалюти. Тим більше, що при зростаючий ліквідності в системі (на ранок п'ятниці коррахунки зросли ще на 0,6 млрд - до 52,5 млрд гривень) поки вона як і раніше сконцентрована в 5-7 банках на 30-50 найбільших клієнтах України. Основна ж частина клієнтів і банків поки не має вільної гривні і тому своїми операціями не становить загрози для гривні.

У п'ятницю більшість великих гравців буде поки стояти на продажі валюти, що дасть можливість гривні продовжити зміцнюватися. «Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по курсу до 27,87-28,00 гривень. Нижче рівня 27,85 гривень за долар за нашими розрахунками сьогодні курс не просяде - НБУ виходитиме на торги з викупом надлишку долара і цим утримає курс вище цієї позначки.

У Нацбанку на сьогодні залишиться все та ж ціль - активно поповнювати ЗВР, викуповуючи долар на міжбанку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,84- 27,92 і продаж 27,90-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-27,97 гривень та продаж 28,03-28,08 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Ми з учорашнього дня змінили шкалу опитування в сторону зниження котирувань долара. Настрої по перспективам гривні все одно залишаються дуже позитивними для нацвалюти, що нас дуже радує.

За офіційним курсом - 71% вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 29% респондентів вірять у його швидке повернення до коридору 28,01-28,25 гривень.

За міжбанківським курсом прогноз трохи більш консервативний, але теж позитивний для нацвалюти - 59% вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 41% респондентів ще вірять в його швидке повернення до рівня котирувань понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram