Обсяги операцій будуть не менш 440 млн доларів при укладенні до 640 угод. Основних причин зростання активності дві:

1) наступного понеділка в Україні вихідний і клієнтам перед майбутнім триденним відпочинком необхідно встигнути завершити свої валютні розрахунки, відвантажити продукцію / отримати товари і т.д. Залишати це на п'ятницю багато компаній не захочуть і проведуть основні проплати сьогодні;

2) вчорашнє просідання долара на торгах (навіть з урахуванням викупу Нацбанком надлишку валюти, що підтримало котирування) надихнуло покупців. Вони будуть намагатися скористатися короткочасним здешевленням долара і активно почнуть його скуповувати на міжбанку для закриття своїх контрактів. Деякі з них почали це робити ще вчора ввечері і сьогодні це продовжиться далі. Стримують їх апетити тільки нестача гривні як у самих клієнтів, таки у банків.

На користь гривні до вчорашнього вечора працював головний фактор - брак гривневих ресурсів у банківській системі. Це приборкувало як спекулянтів, так і великих продавців. Перші змушені були працювати в основному тільки «з обороту» без особливих спроб розгойдати ринок, а другі - погоджуватися з диктатом покупців за курсом. Але сьогодні «гривневий голод» у банків та компаній може швидко закінчиться. На ранок четверга залишки на коррахунках банків зросли відразу на 13,7 млрд - до 51,9 млрд гривень, що поступово дасть ресурс для активізації спекулятивних операцій.

З огляду на різноспрямованість усіх цих чинників й різні курсові інтереси великих гравців - «Мінфін» розширює на сьогодні прогнозний коридор по курсу до 27,95-28,15 гривень і очікує зростання волатильності котирувань протягом дня в залежності від ситуативних курсових завдань великих гравців.

У Нацбанку на сьогодні основна ціль та ж сама - у разі надлишку валюти на торгах активно поповнювати ЗВР, викуповуючи її з ринку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,00 і продаж 28,06-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,03 гривень та продаж 28,09-28,14 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 жовтня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються максимально позитивними для нацвалюти і фактично всі респонденти очікують її зміцнення до рівня в 28 гривень.

За офіційним курсом і за міжбанківським зберігається майже одностайність прогнозів опитаних - близько 99% вважає, що долар буде значно нижче 28,25 гривень (з метою в 28 гривень). Тільки 1% респондентів ще вірять в його швидке повернення до рівня котирувань понад 28,26 гривень. При такій ситуації на ринку «Мінфін» з завтрашнього дня змінює шкалу опитування в сторону зниження котирувань. Свої прогнози щодо курсу Ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram