«Наш прогноз курсу на кінець року — 29,5 грн/долара. В основі базового сценарію — отримання кредиту МВФ в розмірі 1,9 млрд доларів в жовтні-листопаді поточного року. Також ми припускаємо, що до кінця року Україна отримає 0, 5 млрд євро від ЄС і 0,8 млрд доларів від Світового банку. Ці надходження знімуть напругу з валютного ринку, покращаться очікування учасників ринку. Крім того, ми очікуємо розміщення євробондів на 1,5 млрд доларів», — пояснила аналітик.

Читайте також: Долар впав: чи варто радіти і що далі

У той же час, за її словами, в четвертому кварталі очікується розширення дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу. Це буде посилювати девальваційний тиск на гривню і стимулювати зростання курсу до кінця року.

«Песимістичний сценарій ймовірний в тому випадку, якщо ми неотримаємо кредит МВФ. Тоді надходжень від ЄС і Світового банку також не буде. При реалізації такого сценарію курс на кінець року досягне близько 32 гривні за долар», — заявила Ахтирко.

За словами аналітика, курс на кінець року, який закладений в бюджеті, ближче до базового сценарію Concorde Capital, ніж до песимістичного.