Але розраховувати на обвал курсу ми б не радили. Справа в тому, що значна частина покупців просто вичікує оптимально низьких котирувань і як тільки вони вирішать, що «дно» досягнуто — компанії вийдуть зі скупкою валюти, що повністю змінить розклад на торгах.

Крім цього, Нацбанк почав поступово вилучати надлишок долара в ЗВР через Matching. Вчора регулятор викуповував валюту в межах коридору 28,15-28,19 гривень і таким чином знизив темпи падіння курсу.

Ми впевнені в тому, що по можливості він продовжить цей процес і сьогодні. В цьому випадку — розраховувати на глобальне падіння котирувань нижче психологічного порогу в 28 гривень було б надто оптимістично.

Основних причин зміцнення гривні в останні пару днів декілька:

1) завершення активної скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів;

2) пік розрахунків підприємств з персоналом за вересень, оплати орендних платежів і авансових операцій по закупівлі сировини та матеріалів для забезпечення госпдіяльності в жовтні;

3) «неквапливість» Держказначейства по поверненю відшкодувань ПДВ;

4) млявий попит на валюту на готівковому ринку;

5) «гривневий голод» у більшості банків.

Основна частина ліквідності зосереджена в 5-7 великих банках і вони обмежені своєю участю в торгах обсягами клієнтських заявок та розмірами власної валютної позиції. Тому навіть при коррахунках банків 50,2 млрд гривень на ранок п'ятниці — тиску на курс не відчувається.

Ми прогнозуємо на 5 жовтня деяке зниження активності за рахунок фактора закінчення тижні — в межах до 400-410 млн доларів при укладанні до 490-510 угод та коридор по долару в межах 28,04-28,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,04 і продаж 28,14-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,08 гривень та продаж 28,135-28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 жовтня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні продовжують залишатися майже позитивними для нацвалюти і на рідкість одностайними.

За офіційним курсом та за ринковим міжбанківським — близько 87% вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 13% респондентів все ще вірять в рівень котирувань понад 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram