«У момент переходу ПриватБанку під контроль держави він потребував ліквідності, і ми монетизували папери на 27 млрд грн буквально протягом місяця: на 25 млрд грн — в кінці грудня 2016 року, і на 2 млрд грн — в січні», — сказала заступник голови банку.

Пахачук зазначила, що з січня 2017 року монетизація ОВДП не проводилася: в результаті з 155,3 млрд грн вкладених в капітал банку ОВДП у банку залишилися держпапери на 128 млрд грн.

Замовити кредитну карту «Універсальна Gold» ПриватБанку 

Монетизувати їх у НБУ банк більше не зможе — регулятор відмовився від політики фіскального домінування і більше не буде купувати держпапери у банків, тому ПриватБанк думає над способами, як в майбутньому конвертувати ці ОВДП в ліквідність, якщо вона знадобиться банку.

Читайте також: Приват втратить ще мільярд доларів депозитів

«Якщо брати капіталізаційний портфель, то там дюрація близько 10 років — зараз вже 9,3 року. Ми розуміємо, що ринку для них немає. З огляду на, що монетизації Нацбанку більше не буде, для нас можливі кілька варіантів: продати зі збитком, дочекатися, коли з'явиться ринок, який поглине ці папери без дисконту, або повернути їх власнику», — додала Пахачук.

Вже на початку 2019 року банк запропонує програму зменшення питомої ваги капіталізаційних ОВДП в структурі активів банку, пообіцяла Галина Пахачук.