«Фінансування тероризму, відмивання капіталів, шахрайство з податками та інші види кримінальної діяльності повинні бути відслідковані і усунені. Новий регламент дає нам необхідні інструменти, щоб зробити ефективнішою боротьбу проти цих загроз», — прокоментував це рішення федеральний міністр фінансів головуючої в Раді ЄС Австрії Хартвіг Легер.

Варто зазначити, що угода Ради ЄС з Європейським парламентом про контроль над рухом готівки була досягнута в червні нинішнього року.

Що це дасть: Як пояснюють в Брюсселі, новий регламент поліпшить діючу систему контролю над готівкою, яка заходить в ЄС або выходить з нього. Оновлене законодавство ЄС включає останні зміни в міжнародних нормах по боротьбі проти відмивання капіталів і фінансування тероризму.

Новий регламент розширює визначення готівки, включаючи в нього не тільки банкноти, а й інші ліквідні інструменти і продукти, як чеки, дорожні чеки, передплачені банківські карти і золото. Розширено також область застосування регламенту. Він поширюється на поштові перекази готівки і на їх транспортне перевезення.

За новим законодавством кожен громадянин, що в'їжджає в Євросоюз чи виїжджає з нього при наявності суми в 10 тис. євро або більше, повинен заявляти ці гроші на митниці. Це стосується випадків, коли подорожуючі везуть гроші при собі, в своєму багажі або в автомобілі, на якому вони пересуваються. На вимогу влади гроші повинні бути пред'явлені для контролю, уточнюється в повідомленні Ради ЄС.