«У жовтні Плану дій BEPS виповнюється рівно три роки, і за цей час понад 100 країн запровадили його. Нам необхідно рухатися в напрямку більш ефективного податкового регулювання і прозорого ведення бізнесу прискореними темпами, щоб хоча б наздогнати їх», — вважає Степанюк.

Робота над законопроектом про приєднання доплану BEPS почалася ще в 2016 році.

Степанюк розраховує, що найближчим часом документ буде поданий до Верховної Ради, а депутати вже до кінця року розглянуть його.

«Допрацьовувати проект закону можна нескінченно довго, але важливо пам'ятати, що ціна зволікання — робота українського бізнесу на зовнішніх ринках, де принципи BEPS і автоматичний обмін фінансовою інформацією в податкових цілях вже працює наповну. Європейський бізнес вже давно працює прозоро і такі ж вимоги виставляє до своїх партнерів. Невідповідність українських компаній європейським стандартам прозорості обмежує їх конкурентоспроможність, а значить, стримує розвиток української економіки», — сказав Степанюк.

  • BEPS (розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування) — проект Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), план боротьби з ухиленням від оподаткування та виведенням грошей в офшори.
  • Ініціатива країн G20 обумовлена потребою розробити багатосторонній механізм боротьби з податковим плануванням, спрямованим на зменшення податкової бази та переміщення оподатковуваного прибутку до юрисдикцій з більш сприятливим режимом оподаткування.