Це виведе на торги клієнтів всіх форматів — від великих корпорацій до дрібних компаній. Вони будуть вже остаточно «рихтувати» свої операції по валюті на звітну дату і це забезпечить досить великий обсяг угод, що зазвичай не є дуже характерним для п'ятничних торгів. Ми прогнозуємо обсяг операцій в межах до 400 млн доларів при укладанні до 560 угод.

Ліквідність в системі знизилася до 52,9 млрд гривень на ранок 28 вересня і спекулянти сьогодні працюватимуть дуже обережно і тільки в форматі «в дві сторони». Ризикувати та влетіти з нормативом валютної позиції на звітну дату явно не входить в їхні плани.

Вплине на ринок і продовження виплат відшкодувань ПДВ клієнтам. Поки держава ще не розрахувалася за своїми боргами з бізнесом і багато компаній з нетерпінням чекають цієї гривні. Але особливо тягнути їм вже нікуди — кінець місяця та кварталу. Якщо вони не встигнуть отримати гривню до 10-11 годин — вони вийдуть з продажем валюти для того, щоб закрити свої операції на звітну дату. Тому з одного боку — клієнти будуть поспішати, з іншого — можливі ситуативні перекоси попиту та пропозиції в кінці дня за рахунок виходу тих, хто запізнився на ринок.

Це буде тиснути на курс і призведе до періодичної зміни тренда по котируваннях протягом дня.

На п'ятницю «Мінфін» очікує широкий коридор по долару в межах 28,25-28,40 гривень з частою зміною співвідношення попиту та пропозиції в середині і наприкінці сесії.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,17 і продаж 28,28-28,40 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,05-28,10 гривень та продаж 28,16-28,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 вересня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — побачити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні на диво одностайні.

За офіційним курсом і за ринковим міжбанківським — 68% вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. Майже третина — 32% — впевнені в рівні понад 28,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram