«Після завершення очищення банківського сектору банки демонструють стабілізацію діяльності. Переважна частина банків є операційно прибутковою, значна частина кредитного ризику зарезервована, кредитування поступово відновлюється, проводиться робота з проблемними та непрофільними активами», — написав він.

За його словами, НБУ працює над вирішенням накопичених за минулі роки проблем банківської системи, що дозволить посилити стійкість банків до можливих шоків.

Водночас запроваджені зміни поки ще не дозволили сформувати базис стійкого розвитку банківської системи.

Данилишин зазначає, що наявні структурні дисбаланси в частині строковості ресурсів, валютної позиції окремих банків з державним капіталом, негативний досвід населення та бізнесу під час минулих криз та банків в частині стягнення проблемної заборгованості, потенційний ризик зниження рівня ліквідності системи, відносно повільне відновлення економіки після 2014 року, залежність макроекономічної стабільності від доступу до зовнішнього фінансування потребують посиленої уваги регулятора до банківського сектору.

Рада акцентувала суттєве скорочення кількості діючих структурних підрозділів банків в регіонах України, в тому числі серед державних банків.

За словами голови Ради НБУ, попри зусилля Нацбанку щодо зниження частки непрацюючих кредитів, зазначене питання залишається невирішеним.

«Більш того, рівень непрацюючих кредитів у поточному році зростає, що потребує вжиття додаткових заходів. Утім для успішного вирішення цього питання лише заходів Нацбанку не достатньо. З огляду на багатогранність цього питання необхідні скоординовані дії різних органів влади, початковою платформою для чого має бути Рада з фінансової стабільності», — підсумував Данилишин.