На його думку, якби регулятор відкрив наш ринок для нерезидентів, ми б побачили не відтік капіталу, а приплив.

«З початку року, в порівнянні з минулим роком, продажі авто збільшилися на 30%, безробіття впало з 9% до 8%, зарплати в регіонах починають зростати. Для мене ці непрямі ознаки є чіткими сигналами, що Україна готова приймати інвестиції», — каже він.

За словами Сульжика, якщо НБУ грамотно проведе валютну лібералізацію ринку, курс гривні буде зміцнюватися. Якщо ж все залишиться як є, то курс покотиться вниз і може досягти 30 грн/долар до кінця року.

Він також висловив побоювання, що незважаючи на прийняття закону «Про валюту», реальна валютна лібералізація ринку може затягнутися.

«На жаль, наші перші зустрічі з НБУ (з приводу закону про валюту — ред.,) показали, що НБУ нічого робити не збирається через те, що в наступному році будуть вибори. І всі ті надії, які ми покладали, коли писали цей закон, чекаючи лібералізацію, поки не збудуться», — говорить Сульжик.

Він також зазначив, що однією з основних переваг нового закону є те, що він дав можливість бізнесу тиснути на Нацбанк.

«Раніше регулятор прикривався застарілим валютним законодавством як щитом, вводячи обмеження для бізнесу. Тепер прийнятий закон, який все дозволив. Тому бізнес отримав можливість продавлювати рішення, які йому необхідні», — підсумував він.