В офіційній церемонії, що відбувалась в державному підприємстві «Документ», взяли участь президент України Петро Порошенко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Президент України зазначив, що Європейський союз радо приймає і визнає українські паспорти.

«У нас відбувається надзвичайно урочиста подія. Півтора року тому я був перший українським громадянином, який отримав перший біометричний паспорт. І сьогодні паспорт буде отримувати 10-ти мільйонний громадянин України. Наші паспорти вже більше ніж, пів року приймає Європа і ми не створили жодних проблем нашим партнерам з ЄС», — сказав Порошенко.

Глава держави відмітив, що кожен четвертий українець отримав біометричний паспорт.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що український біометричний паспорт посів 24 місце за рейтингом Global Passport Power Rank 2018, а у 2014 році наша держава обіймала 53 місце.

«Україна виконала всі умови безвізу, забезпечила українцям можливість відвідувати без віз 90 країн світу. Ще у 41 країні візу можна оформити по прибуттю. За рік безвізом скористалися більш 6 мільйонів українців», — сказав Аваков.

Хочете відпочити, але в даний момент немає грошей. Замовте кредитну карту в фінансовому супермаркеті Finance.ua

Міністр розповів, що після запровадження безвізового режиму ЄС для України у червні 2017 року, спостерігався величезний сплеск попиту на закордонні паспорти – протягом 12 місяців дії безвізу українці оформили понад 5 мільйонів закордонних паспортів, тоді як раніше річний обсяг видачі цих документів не перевищував 2,5 млн.

Варто зазначити, що з початку року в Україні оформлено понад 3,7 млн закордонних паспортів та близько 900 тисяч ID-карток. Щодня Державна міграційна служба обробляє понад 16 тисяч заяв на оформлення біометричного паспорту.

Крім того, президент України підписав указ, відсьогодні 10 жовтня вважатиметься професійним святом — Днем міграційної служби України.

Цю дату вибрали не випадково. 10 жовтня — це дата визначення паспортної служби як держограну у системі МВС у 1994 році.