«У наступному році, сподіваюся, на початку року, покупка фізособами облігацій внутрішньої держпозики буде здійснюватися в декілька кліків в мобільному додатку», — сказав Супрун.

«Відразу кілька учасників банківського ринку працюють над створенням такого рішення, і ми зі свого боку надаємо їм підтримку. Ми пишемо відкрите API і даємо всім можливість підключитися до цього процесу», — додав він.

На думку Супруна, головна перешкода для популяризації цієї послуги — криза довіри.

«Ніхто нікому не довіряє, особливо ніхто не довіряє державі і державним інститутам. Але інвестиції в ОВДП — це варіант win-win для всіх сторін. Держава отримує ресурси, клієнти отримують високі ставки, до того ж всі вкладення на 100% гарантуються державою», — вважає Супрун.

У той же час член НКЦБФР Дмитро Тарабакін бачить в цьому певні ризики.

«Якщо гроші від населення будуть перетікати з депозитів в ОВДП на фінансування дефіциту бюджету, це означає, що у банків буде менше ресурсу для кредитування. Але якщо говорити про ОВДП як про альтернативу депозитам, то це дуже хороший варіант», — сказав він.

Тарабакін пообіцяв, що комісія буде стежити за тим, щоб при роботі з населенням дотримувався принцип «найкращої ціни».

«Якщо банк не зможе забезпечити дотримання цього принципу, він повинен пустити цю заявку в ринок. Всі ці питання потрібно вирішити „на березі“, щоб у нас потім не було ніяких питань», — пояснив Тарабакін.