Фактор проведення клієнтських розрахунків з бюджетом буде поступово йти з порядку дня. Більшість компаній вже закрили свої податкові платежі і тепер все більше концентруються на проведенні господарчих операцій та завершенні місяця.

Все активніше на поведінку ринку буде впливати наступ періоду основних виплат відшкодувань по ПДВ. Їх пік припаде на початок та середину наступного тижня. Тому багато експортерів просто будуть намагатися протягнути на своїй гривні до надходження відшкодувань ПДВ без великих продажів валюти.

Це зменшить пропозицію. А ось імпортери поступово збільшуватимуть закупівлю валюти за рахунок наявної у них гривні. Це почне поступово впливати на котирування міжбанку в сторону їх зростання найближчим часом.

Високим залишається і рівень ліквідності в банківській системі — на ранок п'ятниці вона зросла ще на 2,57 млрд гривень — до 54,97 млрд гривень. І головне —  ресурси поступово розходяться по системі і вже все менше концентруються в кількох великих банках. Це збільшує можливості спекулянтів по розгойдуванню котирувань.

Якщо тенденції не зміняться, то сьогодні і на початку наступного тижня дуже вірогідний розворот ринку по долару в бік зростання курсу і значні коливання по євро.

Євровалюта продовжить радувати спекулянтів сьогодні. Через наближення дати рішення ФРС по процентній ставці (початок наступного тижня) — на міжнародних ринках пара євро/долар вже почала свої ралі. На момент написання статті євро зріс до 1,1788 долара з явною метою в 1,18 найближчим часом. Український міжбанк негайно реагує на те, що відбувається і котирування євро вже перевищили 33 гривні.

Валютні ралі триватимуть і населенню необхідно страхуватися від цих ризиків, диверсифікуючи свої заощадження в різних валютах. Зараз ми рекомендуємо дотримуватися співвідношення за своїми вкладами в пропорції: 35% в доларі, 35% в євро і 30% в гривні. Це знизить ризики валютних втрат і в той же час забезпечить середній рівень прибутковості заощаджень.

Для підвищення прибутковості, враховуючи чинні ставки по депозитах в євро, доларах і гривні — ми радимо користуватися додатковим бонусом у вигляді депозитних акцій від «Мінфіну». Це допоможе не тільки диверсифікувати свої ризики, а й додатково заробити.

Хочете вигідно вкласти гроші — скористайтеся акцією від «Мінфіну» Бонус до депозитів!

За рахунок ефекту закінчення тижня — ми прогнозуємо на сьогодні зниження обсягів операцій на торгах в межах до 390-410 млн доларів при укладенні до 490 угод.

«Мінфін» очікує у п'ятницю коридор по долару в межах 28,03-28,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,96 і продаж 28,03-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-27,96 гривень та продаж 28,02-28,08 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 вересня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — побачити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні продовжують поліпшуватися.

За офіційним курсом практично всі опитані — 97% (було 87%) вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 3% ще впевнені в рівні понад 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 83% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 17% поки ще чекають зростання курсу вище позначки 28,26 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram