Офіційних даних — скільки постійних резидентів України працює на іноземні компанії — немає. Та й підрахувати це неймовірно складно. Одні шукають роботу на фріланс-біржах, інші — самостійно знаходять замовників. Але і перші, і другі рідко переводять усні домовленості «на папір». А ще рідше — повідомляють українським податківцям про свою діяльність.

Найчастіше на заморських роботодавців працюють фахівці в сфері IT, дизайну, створення різного контенту. Зрозуміти їх просто: робота оплачується у «твердій» валюті, так що девальвації можна не боятися. Та й платять у декілька разів більше.

Але заробити — тільки півсправи, гроші ще потрібно отримати. Зробити це нелегко, особливо якщо врахувати, що міжнародні платіжні системи, на зразок PayPal, не хочуть працювати з Україною. Так, зовсім недавно дочірня компанія цієї платіжної системи Xoom почала здійснювати перекази в Україну. Але комісія складає 10%. Тому українцям доводиться шукати інші, більш дешеві та зручні способи отримати гроші з-за кордону. І в цьому їм допомагають банки.

SWIFT — всьому голова

За минулий рік фрілансери отримали через ПриватБанк $552 млн. Цього року держбанк наростив показник: лише за 8 місяців 2018 року клієнтам-фрілансерам перевели $580 млн. Це не дивно, адже Приват розробив для цієї категорії клієнтів спеціальну програму, як для звичайних фізосіб, так і для ФОПів.

Фізособа може отримати грошові перекази прямо на карту. Причому це може бути SWIFT-платіж, терміновий переклад або P2P.

Карти держбанку також підтримують виведення грошей з популярних платіжних систем і сервісів з пошуку роботи для фрілансерів — Skrill, AdSense, UpWork і LiqPay. За словами заступника керівника роздрібного бізнесу ПриватБанку Марії Страшко, найбільшою популярністю користуються SWIFT-перекази. Такі платежі надходять на рахунок одержувача протягом 3 днів. Але, як правило, 95% з них — зараховуються протягом доби.

Плюс ПриватБанку ще і в тому, що він не стягує комісію за конвертацію валюти. Обмін проходить за курсом банку без додаткових платежів. Курс цілком адекватний. Наприклад, на 12 вересня офіційний курс НБУ становив — 28,09 грн/$. В середньому українські банки в цей день купували валюту за 27,95 грн/$, за даними «Мінфіну». У держбанку — він знаходився на цьому ж рівні.

В рамках програми для фрілансерів, Приват випускає карту для виплат. Якщо клієнт хоче перевести заробіток в готівку, банк комісію не стягує. З іншого боку, якщо на карту заходять «нецільові» гроші, наприклад, звичайний грошовий переказ, ПриватБанк зніме 0,5% від суми.

Мобільний підхід

Перший мобільний банк без відділень з'явився зовсім недавно — на початку 2018 року. Він активно включився у боротьбу за клієнтів і майже відразу надав можливість зарахування SWIFT-переказів на карти. Як розповіли «Мінфіну» в monobank, з початку цього року його клієнти здобули 2 700 SWIFT-платежів.

В кінці червня mono впровадив ще одну можливість — P2P-перекази з карт іноземних банків. Правда, поки тільки з карт європейський фінустанов і лише MasterCard. У monobank стверджують, що Visa блокує перекази, але банк «робить все можливе, щоб в майбутньому ця можливість з'явилася».

Незважаючи на обмеження, клієнти активно використовують нововведення. Так, за місяць з невеликим власники карток отримали 6 700 P2P-переказів. Сумарно за допомогою цих двох опцій (включаючи SWIFT-перекази), клієнти отримали понад 10 млн грн з початку року.

Monobank, як і його головний конкурент, що не бере комісії за конвертацію грошей. Але курс тут набагато вигідніше. На 12 вересня мобільний банк пропонував своїм клієнтам обміняти долар по 28,22 грн. Це на 27 копійок більше, ніж було у ПриватБанку на ту ж дату.

А ось за умовами переказу грошей в кеш, mono поступається держбанку. Мобільний банк бере за зняття грошей в банкоматі комісію 0,5%.

Піонери в Україні

Конкорд банк також активно бореться за фрілансерів. Банк — принциповий член MasterCard і обслуговує міжнародні карти в Україні. Завдяки цьому його клієнти можуть отримувати виплати через цю платіжну систему прямо на карту і розраховуватися ними, де душа забажає.

Як розповіли «Мінфіну» в Конкорд банку, щомісяця, наприклад, черезміжнародні карти і аналоги проходить понад $1 млн. Найчастіше гроші надходять з Європи і США, рідше — з Азії.

В Конкорд банку говорять, що час зарахування платежу на рахунок складає від 10 хвилин до декількох годин. За міжнародними картками, якими найчастіше користуються фрілансери для роботи, банк надає можливість зняття своїх грошей безпосередньо у валюті самої карти. Це дозволяє власнику картки не перейматися за вигідність курсу і не робити зайвих операцій з переказу валюти в гривню. Клієнт сам вирішує, що і коли він робитиме з готівковою валютою.

Крім того, до кінця листопада Конкорд банк проводить акцію. В її рамках, комісія за отримання грошей з міжнародних «фрілансових карток» знижена вдвічі — з 2% до 1% для нових клієнтів.

Конкорд банк також надає послуги щодо роботи з найбільшими іноземними компаніями — Google, Facebook та іншими. Банк забезпечує клієнтів юридичною підтримкою правильного оформлення міжнародних контрактів і надає послуги «валютного помічника» безкоштовно (це входить у вартість пакету ІТ спеціаліст). Це дозволяє зняти частину питань з клієнтів і допомагає їм зосередиться на їх профільній роботі. А в рамках пакету «ІТ спеціаліст» клієнти можуть користуватися варіантами отримання готівки за мінімальною вартістю — аж до 5 грн. за одну операцію без прив'язки до % від суми угоди.

Банки — не потрібні

Якщо залишити банки в стороні, залишається ще тільки одна можливість отримати свою зарплату з-за кордону — криптовалюти. Це досить швидкий і зручний спосіб, якщо все зробити правильно. Як правило, криптовалюта надходить на рахунок протягом 10-15 хвилин. Переклад в bitcoin триває максимум годину з будь-якої точки земної кулі.

Комісія залежить від рівня завантаженості мережі і пріоритетності транзакції. Якщо є бажання отримати гроші швидше — доведеться платити більше. В середньому комісія за переказ BTC становить $0,14 (близько 4 грн), за даними Bitinfocharts. Але після отримання криптовалюти, її потрібно переказати у фіатні гроші. Для цього потрібно буде зробити ще один переказ, а значить, додатково сплатити комісію (сумарно 8 грн). Адже криптомонети приймають в Україні хіба що в столиці на Бессарабському ринку.

Є два варіанти: скористатися послугами криптобіржі або обмінника. І ті, і інші надають вивід грошей на банківські карти. Але є особливості. Біржі — вимагають реєстрації, а іноді і підтвердження особи. Обмін у них може затягнуться, а щоб забрати гроші, доведеться сплатити додаткові комісії.

В обмінниках все навпаки. Реєстрація не потрібна, як і підтвердження особи, а обмін триває не більше 30 хвилин. Правда, працюють вони на довірі.

Звичайно, на їх сайтах, як правило, розміщений договір публічної оферти. Але «вибити» з них гроші може виявитися досить складно, особливо, якщо врахувати, що в Україні криптовалюта законодавчо не регулюється. Але, як показує досвід, обмінники доки не обманюють довіру.

Ще один важливий нюанс: обмінники часто виставляють далеко не кращий курс. Різниця між вартістю того ж BTC на різних майданчиках може досягати десятків тисяч гривень. Щоб знайти оптимальний варіант, краще скористатися послугами трекерів, які відстежують курси сервісів. Один з таких — bestchange.

Олексій Рябуха