Демографічна ситуація в Україні не додає оптимізму: відтік працездатного населення щороку зростає, як і кількість пенсіонерів. Не очікуйте, що держава забезпечить вам достойну старість, зробіть це самі. З чого почати? Своїми рекомендаціями у колонці на «НВ» поділився Іван Компан – викладач Единбурзької бізнес-школи. Публікуємо скорочену версію.

Іван Компан – міжнародний консультант у сфері корпоративних фінансів. І він досить критично оцінює інвестиційні інструменти, популярні серед українців.

Наприклад, Компан вважає прагнення вкладати в нерухомість наслідком генетичної пам'яті минулих поколінь: «Як люди, які пережили голод, все життя продовжують акуратно збирати крихти хліба зі столу, так і зріле покоління українців, яке вийшло з хрущовок, «гостинок» і гуртожитків, підсвідомо тягнеться до нерухомості. Що в результаті? Втрати! За даними київських агентств вартість одного квадратного метра в Києві за останні 10 років знизилася з 4.03 до 1.51. А це означає, що за десять років ви втратили дві третини своєї інвестиції.

Можливо, ринок досяг дна і нас чекає бурхливе зростання? Дивлячись на зростання кількість новобудов, масовий від'їзд молоді за кордон і неясні економічні перспективи дуже важко знайти логічне пояснення можливого майбутнього зростання» — розкриває свій погляд на інвестиції в нерухомість Компан.

Дісталося і банківським вкладам: «Добре було раніше, коли великі українські банки платили по 10% річних у валюті. Але ця «жирна» епоха давно в минулому. Все, що вам можуть запропонувати надійніші установи, які представляють в Україні великі міжнародні фінансові групи – це 0.2% на рік, у доларах. Не розгуляєшся!

За останні 10 років гривня знецінилася щодо долара на 480%, з 4.85, у вересні 2008 року, до 28.13, сьогодні. Боюся, що ніякі відсотки за депозитом таких втрат не компенсують. Навіть більш, ситуація в економіці за ці роки кращою не стала і подальші перспективи райдужними не назвеш» — категоричний у своїх висновках фінансист.

Однак якраз зараз банки активно підіймають відсотки за депозитними програмами. А з «Бонусом до депозитів» від «Мінфіну» розмір відсотку збільшується ще на 1,5-2%.

Що стосується українських цінних паперів, Компан пояснює ситуацію так: «За останні 10 років індекс української біржі виріс більш ніж удвічі. Але якщо перерахувати в долари, то втрати становитимуть точно так само, як і з нерухомістю, приблизно 65%. Короткострокові суперприбуткові «гешефти» з ОВДП, як кілька місяців тому, річ несистемна і лише для «утаємничених»».

Так що ж лишається українцям, які мають вільні кошти та бажання їх вигідно вкласти? Іван Компан радить звернути увагу на американський ринок акцій (S&P 500). Який, не дивлячись на фінансову кризу, за останні 10 років зріс у два з половиною рази, тобто в середньому на 9.3% на рік.

Фінансист не радить поспішати: «Зараз ми перебуваємо напередодні нової кризи і, напевно, не варто одразу ж кидатися з головою в ринок, який росте вже майже десять років. А от коли індекси почнуть падати і вулицями потечуть «ріки крові», як рівно десять років тому, коли збанкрутував Lehman Brothers, ось тоді і настане час для тих, хто підготувався. Як мудро сказав Баффетт «Будьте боязкими, коли інші проявляють жадібність, і жадібними, коли всі бояться». Адже після кожної з шести повоєнних криз зростання ринку тривало від 6 до 10 років і становило від 101% до 418%, а це в середньому від 14.1% до 26.7% на рік».