З одного боку — поступове зниження ліквідності в системі (на ранок 14 вересня коррахунки впали відразу на 4,9 млрд гривень до 49,99 млрд) потенційно грає на користь нацвалюти, хоча цих ресурсів поки вистачає і для спекулятивного розгойдування ринку в разі бажання великих гравців .

З іншого — вчорашнє зростання котирувань створило у клієнтів та банків відчуття нового розвороту ринку в бік тренда по росту долара і частина великих імпортерів продовжить активно купувати валюту, побоюючись нових валютних ралі. Це психологічно тисне на курс і підтримує експортерів в частині спроб зіграти «на підвищення».

Мінфін прогнозує на п'ятницю деяке зниження активності за рахунок ефекту закінчення тижня — обсяги операцій в межах до 400 млн доларів при укладенні до 450-520 угод.

В особливе зниження котирувань по долару 14 вересня ми не віримо в зв'язку з ростом попиту на валюту з боку великих імпортерів і активізації спекулятивної складової у учасників міжбанку. Якщо ситуативно в якийсь момент попит виявиться нижче пропозиції і з'явиться невеликий надлишок валюти — він буде викуплений Нацбанком, що утримає котирування від істотного просідання. Як і весь цей тиждень — регулятор буде використовувати Matching.

Ми також очікуємо продовження стрибків по курсу євро щодо гривні через валютні ралі на міжнародних ринках по парі євро / долар. На момент написання статті — євро пробив поріг в 1,17 долара і день на міжнародному ринку по цій парі обіцяє бути дуже напруженим. Це буде негайно відображатися на курсі євро щодо гривні і на українському міжбанку.

Прогноз «Мінфіну» по курсу долара на торгах в п'ятницю — коридор в межах 28,07-28,25 гривень.

Вірним «союзником» гривні в останні дні залишається готівковий ринок, де поки триває обережне зниження котирувань при низькому рівні спреда по долару.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,95- 28,12 і продаж 28,24-28,35 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,06 гривень та продаж 28,15-28,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 вересня можна подивитися тут, а графік котирувань долара, євро і рубляпобачити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні погіршилися.

За офіційним курсом — 66% (було 81%) респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. Вже 34% почали припускати рівень понад 28,26 гривень найближчим часом.

За міжбанківським курсом — 64% (вчора було 82%) респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 36% опитаних впевнені у швидкому зростанні курсу вище позначки 28,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram