На думку аналітиків, долар можуть потіснити такі валюти як євро і китайський юань. В результаті необхідність використання долара в глобальній торгівлі може знизитися, а структура світових валютних резервів піддасться істотним змінам.

Але зараз долар забезпечує зручність і цінову перевагу в міжнародній торгівлі, а його частка в глобальних резервах залишається недосяжною для альтернативних валют.

Пройдуть десятиліття, перш ніж світові центробанки зможуть змінити ці пропорції, прогнозує Moody's.

Долар є де-факто світовою резервною валютою вже більше 60 років і залишиться такою в осяжному майбутньому, вважають експерти.

За даними МВФ, на нього припадає 63% світових валютних резервів, на другому місці — євро (20%), решта валюти не займають і 5%.

Панування долара стабільне, незважаючи на світові рецесії, дефолти різних держав, збільшення ролі Китаю в глобальній торгівлі і поява євро, підкреслюється в огляді.

Застава привабливості резервної валюти — в її виключній стабільності: країна-емітент повинна вважатися стійкою до фінансових криз, а доступ до її валюти повинен забезпечувати вільні і зручні умови для торгівлі і фінансових операцій. Цю стабільність забезпечує ціла низка факторів: розмір американської економіки, роль країни у світовій торгівлі, прозорість американського фінансового ринку, а також передбачуваність і надійність монетарної політики.

Крім того, нинішня структура економіки США забезпечує її стійкість до торговельного дефіциту, що є додатковою підтримкою долара, зазначає агентство.

Статус емітента резервної валюти в свою чергу забезпечує країнам додаткові кредитні переваги. Вони легше привертають запозичення, користуючись більшою ліквідністю ринку, пише Moody's.

Європейська валюта, як вважають аналітики, могла б збільшити свою частку в глобальних резервах, але для цього їй необхідно зайняти більш міцне місце на ринках Азії і Латинської Америки або поліпшити свою привабливість як сильної і стабільної валюти.

Юань в перспективі можуть більш активно використовувати як платіжний засіб завдяки посиленню зв'язків Китаю з іншими країнами. Але серйозної зміни структури світових резервів в найближчому майбутньому не відбудеться, тому що валютні резерви партнерів КНР невеликі, впевнені в Moody's.

Значимість юаня підвищиться швидше, якщо ЄЦБ, Банк Японії і Банк Англії почнуть нарощувати частку юаня в своїх резервах, вважають аналітики.