Хто подав позов

Судову тяжбу з дочками російських держбанків затіяли екс-приватівці. Позов подав колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет та 18 компаній, що мають відношення до екс-співвласника банку Ігоря Коломойського.

Чому судяться

Після анексії Криму Росією у вересні 2014 року самопроголошена влада півострова відібрала нерухомість і активи українського олігарха. Серед них відомий санаторій «Форос» в Ялті, 39 офісів ПриватБанку, 43 квартири в Ялті, пансіонат «Геолог» в Гурзуфі, більше 30 об'єктів нерухомості в Керчі, дитячий заклад оздоровлення в Алушті, нежитлові будівлі в Сімферополі, 32 АЗС, аеропорт «Бельбек» і нафтобаза. У червні 2015 року компанії Коломойського ініціювали в Гаазькому арбітражі розгляд, вимагаючи від Росії компенсацію за втрачену нерухомість.

Слухання у справі завершилися 2 травня 2018 року одноголосним рішенням арбітражу з питань відповідальності РФ перед ТОВ «Еверест Істейт» та групи позивачів, а також про компенсацію збитків за відсутність доступу до їх нерухомості в Криму. Заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль повідомляла, що суд постановив стягнути з Росії $159 млн. Видання iareporter.com уточнює, що Росія повинна виплатити як компенсацію $130 млн, а ще $29 млн це відсотки з 2014 року.

І хоча рішення Гааского арбітражу є остаточним і обов'язковим для сторін, у Кремлі його не збиралися виконувати. Тому, як пише видання, в липні 2018-го Олександр Дубілет і компанії Ігоря Коломойського звернулися до українського суду, щоб виконати на території України рішення нідерландського суду щодо примусового стягнення грошей з Росії. Йдеться про $130,486 млн та відсотки на цю суму за 4 роки.

Щоб росіяни не змогли ухилитися від сплати боргу, екс-приватівці в серпні ініціювали арешт акцій українських «дочок» російських банків та інші заходи забезпечення.

Що далі

За інформацією FinClub, в російських держбанках незадоволені рішенням українського суду, оскільки воно заважає планам ВТБ Банку, який розглядав варіант здачі ліцензії в НБУ ще до кінця 2018 року. За інформацією російських ЗМІ, Промінвестбанк у листопаді також планував розглянути можливість відмови від ліцензії.

Тепер їм усім доведеться переглянути свої плани. «Схоже, що покупця на ці активи все одно немає. А ось зі зменшенням присутності можуть бути проблеми після рішення суду», — говорить керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій. На його думку, дуже ймовірно, що таке судове рішення буде успішно оскаржене.

На оскарження арешту у Верховному Суді у росіян є 30 днів.