Як пише видання, відповідний арешт накладено за позовом ряду компаній, опосередковано пов'язаних з колишнім співвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським («ПрмватОфіс», «Еверест Істейт», «Аеробуд» та ін.).

Позивачі подали відповідний позов на виконання рішення Арбітражного суду Гааги від 2 травня про стягнення з Росії компенсації за відібрану в Криму нерухомість.

Через порушення Росією угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року — на користь позивачів було присуджено стягнути 139 млн доларів з Росії.

Апеляційний суд Києва вирішив, що на території України є майно, яке належить Російській Федерації і на яке може розповсюджуватися стягнення.

Крім арешту акцій банків з російським капіталом, суд заборонив банкам проводити ліквідацію або реорганізацію юрособи, а також проводити будь-які дії, спрямовані на продаж належного майна.

Нагадаємо, ВТБ Банк в даний час скорочує свою присутність в Україні і раніше заявляв, що розглядає можливість відмови від банківської ліцензії. Рішення суду унеможливлює проведення реорганізації цього банку і продаж «дочок» Сбербанку і Внєшекономбанку в Україні.