За п'ять років компанія пройшла шлях від стартапу до лідера ринку, створила ряд майнінгових ферм, запустила власні пули, а також вийшла на ринок штучного інтелекту. Зараз Bitmain готується до IPO.

Створення Bitmain

Засновниками Bitmain стали Джихан Ву і Мікрі Чжан. Підприємці тримаються в тіні, подробиці їх біографії маловідомі. Джихан Ву отримав дипломи психолога і економіста в Пекінському університеті. Мікрі Чжан за освітою інженер. Він отримав ступінь в Китайській академії наук.

Вони вперше зустрілися в 2010 році. У той час Чжан керував власним стартапом — DivaIP. Підприємець створив приставку, щоб виводити телетрансляції на комп'ютер.

Джихан Ву працював у венчурному фонді і випадково звернув увагу на одного зі співробітників DivaIP, який рекламував продукт компанії на вулиці.

Ву зацікавився проектом і вирішив зустрітися з Чжаном. Останньому на той час потрібен був венчурний капітал і попросив майбутнього партнера дати раду. Але в підсумку Ву не зміг допомогти Чжан і DivaIP.

Історія могла так і закінчитися випадковою зустріччю, але в 2011 році Джихан Ву зацікавився біткоіном. Ідея створити компанію, яка займеться виробництвом обладнання для майнінгу прийшла не відразу.

Спочатку Ву інвестував в біткоін. У той час його курс знаходився на рівні 1 доллар за монету. Ву вклав в BTC всі заощадження. Близькі всерйоз побоювалися, що він став жертвою шахраїв. Але незабаром зрозуміли, що Ву зробив своєчасну інвестицію. За 2013 рік курс біткоіна почав швидко зростати. Ву зумів не тільки повернути інвестиції, а й заробити.

Отримавши стартовий капітал, він вирішив вийти на ринок обладнання для майнінгу. Але компанії був потрібен талановитий інженер. Ву згадав про Чжана і написав йому електронного листа, в якому виклав усе, що знає про біткоіни. Чжан витратив дві години, щоб прочитати про цю криптовалюту в вікіпедії. У підсумку він вирішив, що хоче взяти участь в проекті. Разом вони в 2013 році створили компанію Bitmain.

Перед Чжаном стояло складне завдання — в короткі терміни створити ASIC-майнер для біткоіна. Ву побоювався волатильності криптовалюти. У момент створення Bitmain курс біткоіна ріс і це приваблювало майнерів. Якби компанія не встигла випустити пристрій до чергового падіння вартості, то просто втратила б гроші. До того ж з 2012 року на ринку працювали ASICMiner і Butterfly Labs. Все залежало від того, хто першим випустить проривний продукт.

На розробку першого ASIC Bitmain знадобилося шість місяців. Antminer S1 з'явився в листопаді 2013 року. Він виділявся потужністю — 180 GH/s і порівняно невисокими витратами електрики — 360 Вт.

Пристрій вдалося випустити напередодні чергового піку біткоіна. У грудні курс монети перевищив 1 100 доларів. Це спричинило зростання кількості майнерів і складності завдання. Antminer S1 став найпопулярнішою моделлю ASIC.

Bitmain вдалося обійти прямих конкурентів, але виробництвом ASIC збиралися зайнятися гіганти, на зразок Samsung. Компанія не могла з ними конкурувати, але ситуацію врятувала волатильність біткоіна. Курс криптовалюти почав падати, а разом з ним і інтерес великих гравців до галузі.

Bitmain не стала міняти нішу і продовжила випускати ASIC. Ву і Чжан на відміну від конкурентів розуміли особливості ринку. При падінні курсу криптовалюта знижується і популярність ASIC. Але складність завдання в криптовалютній мережі постійно зростає. Це означає, що майнерам потрібне нове обладнання для ефективного видобутку.

Bitmain регулює ціни виходячи з курсу криптовалюти. Якщо вона зростає значить збільшується і попит, а тому ASIC коштують дорожче. При вибуховому збільшенні курсу криптовалюти, компанія отримує надприбуток. В інших випадках вона добре себе почуває замінюючи власні моделі на ринку і витісняючи конкурентів.

Особливість ASIC в тому, що застарілі пристрої практично неможливо перепродати. Якщо Bitmain випускає новий ASIC для біткоіна, це означає, що на нього незабаром перейде більшість топових майнерів. Решта вимушено підуть за ними, адже видобуток не буде ефективним, а за електрику все одно доведеться платити.

Досягнення лідерства на ринку

Більшу частину 2014 року продажі компанії залишалися на високому рівні. Це дозволило Джихан Ву зайнятися подальшим розвитком бізнесу. Крім ASIC, його цікавили майнінгові пули. Це об'єднання потужностей майнерів з метою збільшити ефективність видобутку. Першим пулом Bitmain став Antpool.

У тому ж 2014 році компанія вийшла на ринок хмарного майнінгу. З цією метою Bitmain придбала сервіс Hashnest. Такі платформи здають в оренду потужності обладнання, яке розташоване в віддалених обчислювальних центрах або фермах.

Перевага послуги в тому, що не потрібно купувати за свої гроші обладнання, створювати ферму, налаштовувати програму для майнінгу і платити за електрику. Також немає ризику пожежі або крадіжки пристроїв для видобутку. Учасник просто купує на сервісі відповідний контракт. Ефективність видобутку залежить від потужностей і витрачених коштів, які може надати платформа.

Але всі ці проекти виявилися неважливими на тлі несподівано виниклих проблем біткоіна. У 2014 році стався крах першої і найбільшої криптовалютної біржі Mt.Gox. Через це курс біткоіна обвалився на 50% менше ніж за добу.

В таких умовах криптосуспільство запанікувало. Багато людей стали пророкувати загибель біткоіна. Популярність майнінгу знизилася, що призвело до відходу або скорочення випуску частиною виробників обладнання. Bitmain залишилася на ринку, але продажі сильно скоротилися. Засновники всерйоз турбувалися про майбутнє компанії. Але продовжили розробляти нові ASIC-пристрої.

У 2014 році з'явилася ідея виробництва інтегральної схеми для видобутку Litecoin. Для цього розробили Antminer L1. У продаж пристрій так і не надійшов. Причина — в падінні курсу Litecoin. З початку 2014 року він перевищував 25 доларів, але в грудні коштував менше 3 доларів. ASIC для Litecoin з'явився на ринку тільки в 2017 році під назвою Antminer L3 Scrypt Miner. Він виявився настільки затребуваним, що партію скупили ще на стадії попереднього замовлення.

Але повернемося в 2014 рік. Падіння курсу біткоіна призвело до відходу з ринку частини конкурентів Bitmain. У компанії з'явилася можливість захопити контроль над ринком ASIC. Але випускати новий пристрій було ризиковано.

До того ж був потрібний якісний продукт, який дозволив би домогтися переваги. Ним став Antminer S5, який компанія випустила в кінці 2014 року. Його потужність становила 1155 GH/s і він справедливо вважався найефективнішим пристроєм того часу.

Саме популярність Antminer S5 в 2015 році, дозволила Bitmain домогтися домінування на ринку. Отриманий за допомогою продажу Antminer S5 прибуток компанія вклала в розвиток нових пристроїв.

У 2016 році Bitmain придбала криптовалютний гаманець Blocktrail, який незабаром перейменували в BTC.com. У вересні того ж року до нього додався і однойменний майнінговий пул. З його допомогою можна добувати біткоіни і Bitcoin Cash. За останніми даними, під контролем BTC.com і Antpool знаходиться 30,4% обчислювальної потужності мережі біткоіна.

У 2017 році почався криптовалютний бум. Кількість майнерів почала зростати і це стало чудовою можливістю для Bitmain розширити виробництво.

З огляду на зростаючий інтерес до криптовалюти Bitmain успішно продавала ASIC і змогла обійти прямих конкурентів. За даними Bernstein Research, операційний прибуток компанії в 2017 році становив 3-4 млрд доларів. У світового лідера в галузі виробництва відеокарт Nvidia цей показник становив приблизно 3 млрд доларів. Але Nvidia продає не тільки GPU для майнінгу.

У 2017 році Bitmain взяла участь у поділі біткоіна. Вона підтримала криптовалюту Bitcoin Cash (BCH). Саме в пулі Bitmain добули перші блоки BCH. Також компанія вклалася в Bitcoin Cash. До недавнього часу вона володіла BCH на суму в 600 млн доларів.

Також Bitmain почала працювати в напрямку не пов'язаному з криптовалютами — розробкою рішень в галузі штучного інтелекту. Цим займається дослідний центр Bitmaintech Israel. Компанія вже встигла представити кілька цікавих рішень в цій галузі. У тому числі в продажу з'явився робот Luo Xiaodou.

Bitmain в 2018 році. IPO і невдоволення криптовалютної спільноти

За даними Bloomberg, під контролем Bitmain знаходиться 85% ринку обладнання для майнінгу. Компанія продовжує випускати ASIC не тільки для біткоіна, але і інших криптовалют. Через це до Bitmain ставляться неоднозначно.

Поява ASIC-пристроїв для криптовалютної мережі означає зростання складності видобутку. Багато альткоінів все ще можна майніти за допомогою відеокарт і процесорів. Але поява ASIC приберуть цю можливість. Це вже сталося з біткоіном і багато майнерів побоюються повторення ситуації. Тому черговий ASIC зустрічають з настороженістю і невдоволенням.

Наприклад, в цьому році Bitmain випустила Antminer X3 для видобутку на алгоритмі CryptoNight. Ситуацією виявилися незадоволені члени спільноти анонімної криптовалюти Monero. В результаті криптовалюта провела хардфорк, щоб захиститися від ASIC.

Крім зростання складності видобутку майнерам не подобається централізація. Є думка, що у Bitmain достатньо важелів для впливу на криптовалютні мережі. Компанію підозрюють в тому, що вона може дистанційно керувати ASIC. Поки все це залишається чутками.

Зараз в Bitmain працюють більше 600 чоловік. Компанію поки не можна назвати гігантом, але в своїй галузі вона безумовний лідер. У червні Джихан Ву повідомив, що розглядає можливість проведення IPO. У серпні стало відомо, що компанія планує залучити 3 млрд доларів. IPO пройде на Гонконгській біржі в четвертому кварталі 2018 року або на початку 2019 року.

У липні компанія залучила приблизно 300-400 млн доларів від Sequoia China, хедж-фонду Coatue і сінгапурського державного інвестиційного фонду EDBI. Тоді компанію оцінили в 12 млрд доларів. Також з'являлася інформація про інвестиції від Tencent і Softbank на суму в 1 млрд доларів. Але обидві компанії спростували цю інформацію.

IPO Bitmain виглядає перспективним, але переоцінювати компанію не варто. Аналітиків турбує непрозорість її операцій і те, що значну частина активів вклали в BCH. Курс цієї монети падає, що не кращим чином позначається на фінансовому стані Bitmain. Передбачається, що через BCH компанія могла отримати збитки на суму в 500-600 млн доларів.

Вважається, що за допомогою залучених на IPO коштів компанія має намір не тільки продовжити випускати ASIC і експериментувати зі штучним інтелектом, а й далі розвиватися в криптовалютній галузі. Але цілком можливо, що таким способом Bitmain просто намагається подолати фінансові труднощі.

Bitmain впливає на галузь не тільки за допомогою ASIC, але і інвестуючи в різні проекти, на кшталт блокчейн-платформи EOS. Незважаючи на неоднозначне ставлення спільноти, компанія відіграє важливу роль на ринку.

IPO посилить позиції Bitmain, але в її майбутнє вірять не всі. На думку аналітиків Sanford C. Bernstein & Co, Bitmain наздоганяють конкуренти, а її положення не виглядає стійким. До цього додаються ще й проблеми BCH через які компанія втратила приблизно півмільярда доларів.