Згідно з документом «Про заходи щодо організації діяльності криптобірж в Республіці Узбекистан», криптобіржою є організація, яка надає «електронний майданчик для обміну, купівлі та продажу цифрових активів». Самі криптовалюти класифікуються як «сукупність записів в блокчейні, що мають цінність і власника».

У постанові зазначено, що ліцензію на здійснення діяльності криптовалютних торгових платформ можуть отримати тільки юридичні особи з інших країн.

Ліцензійні вимоги передбачають наявність статутного капіталу в розмірі не менше 30 тисяч мінімальних розмірів заробітної плати (близько 706 тисяч доларів) і серверів платформ на території Узбекистану.

Криптовалютний майданчик також повинен розробити правила торгівлі відповідно до законодавства про протидію відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

Крім того, компанії зобов'язані протягом п'яти років зберігати інформацію про криптовалютні операції клієнтів, їх ідентифікаційні дані, а також листування з користувачами бірж.

Документ передбачає, що діяльність криптобірж не підпадатиме під законодавство про ринок цінних паперів. Доходи від операцій з криптовалютами не підлягають оподаткуванню, а на купівлю-продаж цифрових активів не поширюються правила валютного регулювання.

Варто зазначити, в липні президент країни Шавкат Мірзієєв підписав постанову «Про заходи щодо розвитку цифрової економіки в Республіці Узбекистан». Документ передбачає впровадження блокчейну в держуправління, а також зачіпає проблему правового регулювання майнінгу, криптовалют та смарт-контрактів.