Або тенденція на подальшу девальвацію продовжиться за рахунок тиску на гривню покупок валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів та її скуповуванням великими імпортерами під свої контракти.

Або за рахунок збільшення обов'язкових продажів (відразу за понеділок-вівторок) і зусиллями Нацбанку (в останні дні фактично щодня продає долар через інтервенції) - міжбанк розгорнеться в бік зниження котирувань. Це підштовхне експортерів до більш активного продажу валюти на ринку і спрацює на користь гривні.

Спекулянти сьогодні працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і будуть підлаштовуватися під дії великих гравців, підтримуючи сформований ними тренд. Тим більше, що залишки на коррахунках банків у сумі 50,9 млрд гривень на ранок середи - дають їм ресурс для таких курсових ігор.

Ми очікуємо на сьогодні збільшення активності на ринку і зростання обсягу операцій до 420-440 млн доларів при укладенні до 530-580 угод.

Якщо девальваційний тиск на гривню посилиться і котирування вийдуть на рівень 28,55 гривень і вище - ми знову очікуємо виходів Нацбанку з інтервенціями з продажу долара.

Незважаючи на неоднозначність ситуації на валютному ринку - «Мінфін» зберігає свій прогноз щодо поступової корекції курсу. За нашими розрахунками, котирування в середу після можливих ранкових спроб розгойдати курс знаходитимуться в межах коридору 28,40-28,45 гривень із загальною тенденцією до «загону» долара у коридор 28,30-28,40 гривень найближчим часом.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,10- 28,33 і продаж 28,40-28,55 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,32 гривень та продаж 28,345-28,45 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом. Нам доводиться збільшити шкалу опитування вже на завтрашній день.

За офіційним курсом - 52% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. Але вже 48% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом - тільки 36% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. І 64% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 28,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram