НАБУ знайшло інформацію про те, як виводилися кошти з VAB банку, що належав власнику UkrLandFarming Олегу Бахматюку, напередодні 20 листопада 2014 року, коли його визнали неплатоспроможним.

Так, наприклад, за даними НАБУ, 14 листопада було здійснено повернення депозитів в сумі 110 млн гривень ПАТ «Тростянецький м'ясокомбінат» та 2266,445 млн гривень ПАТ «ШП „Світанок“, незважаючи на те, що НБУ ввів заборону на дострокове повернення коштів особам, пов'язаним з банком, а обидві компанії контролюються Бахматюком.

18 листопада компанія Quickcom Limited зажадала в VAB банк достроково повернути 45 млн доларів кредиту, що було зроблено вже через два дні — 20 листопада. Хоча в той же час звичайні вкладники банку не могли забрати свої кошти з банку, отримуючи по 1000 гривень в день через касу.

Також 20 листопада Наглядова рада схвалила зарахування приватних зустрічних вимог, що виникли у боржників СТОВ „Староверській птахокомплекс“, ТОВ „Агроуніверсал ЛТД“, ТОВ „Інвестиційна компанія“ Агросоюз РП », ТОВ «Мульти Фінанс» на загальну суму 681,573 млн гривень.

Згідно з постановою, детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до речей і документів членів правління, наглядової ради VAB банку у справі про розтрату коштів рефінансування НБУ.

Пізніше в прес-службі Бахматюка заявили, що «справа, яку відкрило НАБУ проти VABбанка, півтора року досліджувалася і була закрита іншими правоохоронними органами».

«Усі факти, які були наведені в постанові суду, вже 1,5 року досліджувалися іншими правоохоронними органами, були проведені десятки допитів і слідчих дій, в результаті чого справа була закрита за відсутністю складу злочину», — стверджують в компанії.

Крім того, сам Бахматюк стверджує, що «зазначені гроші не виходили з банку».

Нагадаємо, Нацбанк 19 березня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію «ВіЕйБі банку».