Щодо інформації про причини накладання Нацбанком штрафу на банк «Південний», поширеної регулятором 30 серпня 2018 року, нагадуємо, що застосування цього заходу впливу стосовно Банку з боку НБУ було скасовано судами всіх інстанцій.

У випадку, який став підставою для накладання штрафу у 2017 році, банк «Південний» діяв у чіткій відповідності до вимог Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої Постановою Правління НБУ № 136 від 24.03.1999, що підтверджується рішеннями судів, у тому числі постановою Верховного Суду від 22 травня 2018 року. Крім того, відсутність порушень валютного законодавства з боку клієнтів була підтверджена результатами перевірок державних органів.

Зокрема п.1.5 зазначеної Інструкції передбачає використання банком, з метою контролю за повнотою розрахунків за проведеною операцією, передбачених у договорі умов перерахування валюти ціни у валюту платежу. При цьому Інструкція не містить жодних приписів щодо того, як діяти банку в частині здійснення валютного контролю у випадку, коли клієнтами банку та їх контрагентами в договорах передбачається курс перерахунку, який суттєво відрізняється від ринкових курсів за цими валютами на відповідну дату.

Зауважимо, що упродовж 2016-2017 років банком «Південний» на адресу Національного банку України був направлений запит на отримання відповідних роз’яснень, а також пропозиції щодо можливих змін до п.1.5 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями. У відповідь НБУ, посилаючись на ризики, пов’язані з втручанням у діяльність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, повідомив, що не вважає можливим вирішити порушене питання шляхом внесення змін до вказаної Інструкції в частині встановлення заборони на використання курсу перерахунку валюти ціни у валюту платежу, передбачених умовами зовнішньоекономічних договорів, або встановлення обмежень стосовно можливого їх застосування.

За 25 років роботи на банківському ринку України банк «Південний» зарекомендував себе як відповідальна та професійна фінансова інституція, для якої захист інтересів вкладників і кредиторів та збереження їхньої довіри, є першим пріоритетом.

Банк завершив перше півріччя 2018 року з чистим прибутком 117,3 млн грн, що в три рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. За перші шість місяців поточного року обсяг залучених коштів фізичних осіб у всіх валютах збільшився на 5,4 %, що в цілому перевищило зростання по банківській системі.