29 серпня керуючий партнер Creative Quarter Ілля Кенігштейн повідомив у соцмережах, що PayPal включив можливість транскордонних переказів для України. Щоправда, є нюанси. По-перше, гроші в Україну можна заводити тільки з США. По-друге, переведення можливе через сервіс не самого PayPal, а його дочірньої компанії Xoom. Як повідомляє liga.net, цю інформацію підтвердили і в PayPal.

Постачальник грошових переказів Xoom дозволяє відправляти гроші в 130 країн світу, серед яких тепер і Україна.

Згідно сайту компанії, для України поки доступна єдина функція — Cash Pickup. Там же вказано список українських банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Universal і ще 11 установ. Тобто одержувач може забрати грошовий переказ з США в одному з їх відділень (таких по країні більше 8 тис.).

Співробітники колл-центрів банків, зазначених на сайті Xoom, поки нічого не знають про співпрацю з сервісом. Інформацією не володіють в банках Південний, КредитДніпро, Укргазбанк, Індустріалбанк та Ощадбанк. У Приватбанку уточнили, що карти банку відкриті до зарахування, тому все залежить від самого сервісу перекладів.

Для всіх користувачів Xoom встановлює такі ліміти на переказ:

$ 2999 за 24 години

$ 6000 за 30 днів

$ 9999 за 180 днів

За бажанням можна розширити ліміт до $100 000 за 180 днів, але тоді доведеться поділитися з сервісом додатковими документами. Як пише Кенігштейн, через Xoom відправляються кошти рідним і близьким (то, що англійською звучить як friends and family). Спорідненість підтверджувати при цьому не потрібно.

Комісія за переказ через Xoom залежить від суми:

за платіж в $100 потрібно заплатити $7,99,

за $500 — $9,99 або 2%,

за $1 000 — $15,99 або 1,6%.

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків вже спробував протестувати Xoom і опублікував скріншот з розміром комісії на $50 переказу: вона склала 22%.

Начальник управління платіжних систем і карткових продуктів банку Глобус Іванна Погуляйко пояснила, як технічно буде працювати сервіс CashPickup:

«PayPal через свій аккаунт в системі переказів грошових коштів Xoom відправляє перекази з США з виплатою в Україні через учасників міжнародної системи грошових переказів Ria, де Глобус поряд з Xoom є прямим учасником». Приватбанк також має здатність виплачувати перекази Ria, агентом якої, за його інформацією, став сервіс Xoom.

Втім, не можна сказати, що Xoom унікальний для нашої країни і зробить прорив. Наприклад, фрілансери і віддалені співробітники американських компаній користуються системою Payoneer, а з європейських — наприклад, Transfergo.