По долару стрибки курсу виникнуть за рахунок виходу на ринок обов'язкового продажу відразу за п'ятницю і понеділок та паралельно з цим зростання попиту на валюту з боку імпортерів при низькій активності експортерів, що отримали відшкодування ПДВ.

Експортери навряд-чи будуть продавати понад 50% надходжень валютної виручки та якщо і будуть це робити — то тільки «задорого». Гривня у них зараз є і поспішати витрачати валюту вони не будуть. Прискорить покупців валюти і наближення кінця місяця, що також буде тиснути на ринок у вигляді додаткового попиту.

По євро — ситуація досить неоднозначна. На момент написання статті євровалюта почала різко зростати щодо долара і впритул підходила до 1,1695 долара за євро, після чого почала падати. Валютні «свічки» на міжнародному ринку в поєднанні з розігрівом українського міжбанку — дають можливість спекулянтам активно заробляти сьогодні на евро. І вони будуть цим користуватися. Тим більше, що коррахунки банків залишаються великими і гривня для розкачки валютного ринку у них є.

По рублю — введені нові санкції проти РФ вже боляче б'ють по російській економіці і в кінцевому підсумку — по курсом рубля. Долар і євро активно тіснять рубль на біржах з періодичними спробами ЦБ Росії утримувати ситуацію під контролем. Прогнози по курсу різні — від 66 рублів до 72 до кінця місяця. «Мінфін» більше схиляється до прогнозу по рівню коридору пари рубль/долар 67,5-69,5 рублів в найближчі два тижні. Російський валютний ринок лихоманить, що дозволятиме заробляти на рублі на українському міжбанку місцевим спекулянтам.

Ми очікуємо сьогодні значних курсових коливань по всіх валютах і збільшення спекулятивних настроїв на міжбанку. За нашими розрахунками обсяги операцій виростуть до 580-610 угод на суму до 430-490 млн доларів.

Курсові ситуативні інтереси великих гравців як і раніше будуть головним мотиватором тренда на торгах. Не виключені виходи Нацбанку для гасіння чергових курсових пожеж при перевищенні котирувань долара в 28,10 гривень. «Мінфін» прогнозує на 28 серпня широкий коридор по долару в межах 27,95-28,15 гривень. Дешево експортери продавати валюту не будуть.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,97 і продаж 28,00-28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,80-27,95 гривень та продаж 27,99-28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом.

За обома курсами — тільки 31% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,75 гривень. 69% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 27,76 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram