Причина - отримання бізнесом минулого тижня великих вливань за відшкодуваннями ПДВ (до 4,5 млрд гривень) і наближення кінця місяця.

Крім цього, вихідна в Україні п'ятниця (вона ж робочий день в США і ЄС) створює непогані передумови для зміцнення позицій гривні в цей вівторок, коли на міжбанк вийде обов'язковий продаж відразу за два дні (п'ятницю і понеділок). Це розуміють всі і багато гравців з купівлею валюти поспішати особливо до завтра не будуть. Хіба що у разі,  якщо курс почне просідати вже сьогодні - хоча в це ми, наприклад, не віримо.

З іншого боку - вже отримані експортерами відшкодування ПДВ і перспектива їх додаткового отримання в найближчі дні - знижує бажання компаній продавати валюту понад обов'язкових продажів.

Це знизить сьогодні обсяги пропозиції і на фоні стрибка ліквідності в системі (на ранок понеділка коррахунки злетіли до 58,6 млрд гривень) - дасть можливість покачати курс як самим експортерам, так і спекулянтам.

Так що тихого ринку ми сьогодні не очікуємо. За нашими розрахунками обсяги операцій складуть до 560 угод на суму не більше 410-430 млн доларів. Курсові ситуативні інтереси великих гравців як і раніше будуть головним драйвером на торгах. Ми не очікуємо в понеділок присутності на ринку Нацбанку і тільки у разі зростання котирувань к 28 гривням - регулятор з'явиться на міжбанку. «Мінфін» прогнозує на 27 серпня коридор по долару в межах 27,75-27,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,60- 27,80 і продаж 27,85-28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,80 гривень та продаж 27,84-27,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні залишаються негативними.

За офіційним курсом - тільки 27% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,75 гривень. 73% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні вище 27,76 гривень.

За ринковим курсом тенденція дещо кращі: 52% респондентів вважають, що долар зупиниться на рівні до 27,75 гривень. Але 48% опитаних впевнені в його зростанні найближчим часом понад 27,76 гривень з метою в 28 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram