Попереду три дні вихідних, що має знизити обсяги операцій. За нашими розрахунками - до 480-530 угод на суму не більше 360-390 млн доларів. Компаніям немає сенсу заморожувати свої гроші або товари на свята і тому присутніми на міжбанку сьогодні будуть тільки клієнти з обов'язковими продажами валютної виручки і тільки ті, кому дійсно в силу різних причин потрібно саме в цей день закрити свої угоди.

Тому клієнти, яким потрібно закритися тільки сьогодні - легка здобич для спекулянтів. Вони змушені скуповуватися валютою по діючим на цей момент курсам без особливої торгівлі. Це дозволяє задирати їм ціни. Тим більше, що традиційно обсяги операцій перед святковими дня низькі і особливо вибирати покупцям можливості не має.

Ті ж з покупців, хто має запас часу - швидше за все перенесуть свої купівлі валюти на наступний понеділок-вівторок. Справа в тому, що не пізніше вівторка на міжбанк вийде обов'язковий продаж відразу за два дні - неробочу в Україні п'ятницю та безпосередньо за понеділок. Це дає шанс гривні зміцнитися на такий короткостроковий період і великі покупці захочуть цим скористатися.

Ми не очікуємо сьогодні присутності на ринку Нацбанку і тільки в разі зростання котирувань до 28 гривень - регулятор з'явиться на міжбанку. Занадто великі втрати ЗВР останніх тижнів змушують НБУ бути дуже скупим при продажах валюти, а викуповувати йому сьогодні буде особливо нічого - надлишків немає.

«Мінфін» очікує на 23 серпня збереження широкого коридору по долару в межах 27,75-27,95 гривень зі зниженням обсягів угод перед вихідними.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,75 і продаж 27,90-28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,82 гривень та продаж 27,87-27,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 22 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро та рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються девальваційними.

За офіційним курсом -тільки 28% (вчора було 64%) респондентів вважають, що долар буде нижче 27,75 гривень. 72% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 27,76 гривень.

За ринковим курсом тенденція та ж сама: тільки 30% (ще вчора таких було 58%) респондентів вважають, що долар зупиниться на рівні до 27,75 гривень. 70% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,76 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram