Справа в тому, що фактично всі бюджетні розрахунки по сплаті податків у клієнтів завершені, що знижує потребу в гривні і зменшить пропозицію валюти на міжбанку. А ось попит на неї тільки збільшиться. Залишається ще один повноцінний день перед святами. У четвер вже обсяги операцій знизяться, тому що клієнти не будуть залишати великі суми гривні або оплачувати валютні контракти з ризиком «зависнути» з цими сумами або товарами на три неробочих дня. Тому активність на валютному ринку при потенційному тиску на курс буде на максимумі.

При цьому, як тільки котирування підуть вгору - на ринку посилиться спекулятивна складова. Спекулянти почнуть працювати не тільки «в дві сторони», але і грати «на підвищення». У цій ситуації рятувати гривню доведеться знову Нацбанку за рахунок проведення інтервенцій з продажу валюти.

За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть до 580-620 угод на суму до 440-470 млн доларів;

На готівковому ринку також підуть зрушення в бік зростання котирувань продажу валюти, якщо тренд на міжбанку буде на подорожчення долара.

«Мінфін» очікує на 22 серпня збереження широкого коридору по долару в межах 27,80-28,00 гривень з різким збільшенням спекулятивних атак на гривню.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,88 і продаж 27,90-28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,75-27,80 гривень та продаж 27,90-28,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні залишаються негативними.

За офіційним курсом -64% (вчора було 84%) респондентів вважають, що долар буде не набагато нижче 27,75 гривень. Вже 36% опитаних припускають його швидке закріплення на рівні істотно вищому 27,76 гривень.

За ринковим курсом тенденція теж така. 58% (вчора таких було 64%) респондентів вважають, що долар закріпиться на рівні близько 27,75 гривень. 42% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,76 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram