1) Компанії, що своєчасно не закрили свої борги перед бюджетом будуть активно продавати валюту, щоб розрахуватися з державою. Це позитивно позначиться на позиціях нацвалюти на міжбанку;

2) У той же час перед низкою довгих вихідних - клієнти будуть поспішати оплатити свої валютні контракти, що збільшить попит на валюту і буде працювати не на користь гривні, хоча і поліпшить статистику торгів. За нашими розрахунками обсяги операцій та активність на міжбанку будуть в межах: до 620 угод на суму до 470 млн доларів;

Обидва ці фактори будуть діяти різноспрямовано і протягом сесії можливі періодичні перекоси попиту та пропозиції  і зміна тренда.

Як і вчора - при ситуативному перевищенні пропозиції - у НБУ з'явиться можливість підкупити валюту через Matching. У понеділок Нацбанк не виходив публічно на торги, але не зміг встояти перед спокусою відкупити частину витраченої раніше валюти і «анонімно» двічі тихо підкупив через Matching долар. За нашими даними, купив регулятор до 20 млн в два заходи за ціною 27,70 гривень і по 27,65 гривень, чим і зупинив подальше просідання курсу на торгах 20 серпня.

На готівковому ринку ми спостерігаємо деяке затишшя, що ситуативно послабить тиск на гривню з боку населення. Та й коррахунки банків на ранок вівторка також не настільки загрозливі, хоча і виросли в порівнянні з понеділком до 48,3 млрд гривень.

Спекулянти сьогодні працюватимуть тільки «в дві сторони» і «чекатимуть» періоду основних обсягів відшкодування ПДВ, щоб знову спробувати похитати ринок до кінця місяця.

«Мінфін» очікує на 21 серпня деяке розширення коридору за курсом долара за рахунок ситуативних перекосів попиту і пропозиції протягом дня - 27,60-27,85 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,40- 27,65 і продаж 27,69-27,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60-27,72 гривень та продаж 27,75-27,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої читачів по перспективах гривні залишаються негативними. Навіть з урахуванням зміни нами вчора шкали опитування.

За офіційним курсом - 84% респондентів вважають, що долар буде не набагато нижче 27,75 гривень. Вже 16% опитаних припускають його швидке закріплення на рівні істотно вище 27,76 гривень.

За ринковим курсом 64% респондентів вважають, що долар закріпиться на рівні близько 27,75 гривень. 36% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,76 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram