Як це найкраще зробити? Створити свій особистий пенсійний фонд і інвестувати в американський фондовий ринок, який стабільно зростає вже більше 120 років, — впевнений автор. На його думку, найкраще почати збирати на пенсію з молодих років. Наприклад, коли вам 20. «Щомісячна інвестиція в американський ринок акцій трохи більше $100 не така вже непосильна ноша, навіть для молодої людини. Приблизно, як внесок за iPhone, куплений в кредит. Але за десять років від телефону і сліду не залишиться, а у вас на рахунку може утворитися $21 тисяча. Якщо, звичайно, фондовий ринок США збереже ті ж темпи зростання, що йостанні 120 років, а закон про валюту не скасують через масовий відтік капіталу», — пише Іван Компан.

Якщо до тридцяти років ви дозволите собі відкладати $200 на місяць, то ще через десять років додасте до свого пенсійного фонду більше 100 тис. А до п'ятдесятирічного ювілею, у вас буде $350 тисяч. Якщо на шостому десятку почати відкладати по $400 намісяць, то до шістдесяти, коли можна вже і на відпочинок, у вас буде на рахунку трохи більше мільйона доларів, — підрахував Іван Компан.

«Ви тільки задумайтеся. Всього лише відмовившись всією сім'єю від якихось iPhone ви зможете вийти на пенсію забезпеченою людиною. І, якщо все вийде, то ви зробите свої зрілі роки комфортними і радісними. Ви звільните своїх дітей від необхідності вас утримувати. А коли перед виборами до вас прийдуть з гречкою обіцяльники процвітання, солодкого життя і нових курсів, ви голосно і гордо їм скажете: «Та пішли ви в ....». А це, погодьтеся, найнадійніший шлях до процвітання країни! », — вважає Іван Компан.