Як мінімум, регулятор отримає перепочинок в активній витраті ЗВР для утримання гривні нижче 28 гривень. Весь минулий тиждень йому доводилося «палити» резерви, щоб стримати зліт долара і витратив він не менш 215 млн доларів. А в ідеалі при ситуативному перевищенні пропозиції — у НБУ з'явиться можливість підкупити валюту через тихий Matching.

Проти гривні, як і раніше, грають три чинники: 1) активна скупка валюти на готівковому ринку, що дозволяє спекулювати на різниці готівкового та безготівкового курсів; 2) купівля валюти нерезидентами, що фіксують прибуток після погашення гривневих ОВДП; 3) попит з боку великих імпортерів енергоносіїв.

Але на готівковому ринку стало трохи спокійніше, а імпортери сьогодні теж зайняті бюджетними розрахунками.

Це ситуативно і дуже ненадовго послабить тиск на гривню. Та й коррахунки банків на ранок понеділка знаходяться на досить невеликому рівні в 47,4 млрд грн, що звузить можливості спекулянтів.

Чому цей період триватиме недовго? Відповідь проста — скоро період основних обсягів відшкодування ПДВ, що знову додасть ліквідності в системі та знизить потребу експортерів в продажу валюти.

За нашими прогнозами — сьогодні тиск на гривню знизиться за рахунок ситуативних чинників. «Мінфін» очікує на 20 серпня дуже широкий коридор по курсу долара 27,60-27,90 гривень. Обсяги операцій і активність на міжбанку за нашими розрахунками будуть в межах: до 550-620 угод на суму до 410-470 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,83 і продаж 27,85-28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,83 гривень та продаж 27,87-27,93 гривень.

Про тенденції на торгах за 17 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективах гривні залишаються негативними.

За офіційним курсом — 36% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,50 гривень. 64% опитаних припускають його закріплення на рівні істотно вище 27,51 гривень.

За ринковим курсом прогнози схожі. 42% респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,50 гривень. 58% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,51 гривень найближчим часом.

«Мінфін» змінює з сьогоднішнього дня шкалу опитування в сторону збільшення порогів котирувань.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram