Проти гривні грає три психологічних і економічних фактора:

1) зростання котирувань готівкового ринку і спекулятивні ігри з заробітком на різниці за готівковим і безготівковим курсом долара;

2) скупка валюти іноземцями після погашення чергової порції ОВДП. Нерезиденти виходять з українських цінних паперів і фіксують валютний прибуток;

3) збільшення попиту з боку імпортерів нафти і газу (на побоюваннях подальшого зростання цін на енергоносії на світових ринках) і великих рітейлерів (в першу чергу — електроніки та продуктів харчування).

Підтримати нацвалюту може:

1) пік сезону бюджетних платежів у клієнтів (у більшості з компаній залишається сьогоднішній день та понеділок). Це змусить експортерів активніше розлучатися з валютою для закриття боргів перед державою, а у імпортерів — буде менше ресурсів на її купівлю;

2) різке скорочення ліквідності в системі. На ранок п'ятниці коррахунки банків впали відразу на 9,8 млрд гривень — до 47,6 млрд. Це звужує спекулятивні можливості по розгойдуванню валютного ринку, але самої загрози диспропорції між попитом і пропозицією на торгах не знімає.

Головною загрозою для курсу залишається зліт котирувань готівкового ринку і ажіотаж на ньому по скупці валюти. Саме на цьому зараз спекулянти отримують максимальні прибутки. На зростання котирувань обмінників дуже швидко реагує і міжбанк, що призводить до нового витка девальвації гривні.

Ринок в п'ятницю продовжить лихоманити. Котирування продажу в обмінниках вранці знаходяться вже на рівні 27,88-28,10 гривень та вище  На міжбанку буде відповідна реакція — нове зростання долара. Курс наблизиться до психологічного порогу в 28 гривень і буде штурмувати цей уровень. Девальвація продовжиться.

Нацбанк вийде на торги у разі перевищення порога в 28 гривень на міжбанку. Інакше регулятор може отримати нову реальність — швидкий прохід позначки в 28 гривень і нову мету атак на гривню — 28,50 гривень найближчим часом.

За нашими прогнозами — сьогодні гра по девальвації гривні продовжиться. «Мінфін» очікує нову гру «на підвищення» великими клієнтами- експортерами та спекулянтами і прогнозуємо на 17 серпня коридор по курсу 27,80-28,05 гривень зі спробами підірвати курс вище 28 гривень.  Обсяги операцій і активність на міжбанку за нашими розрахунками будуть в межах: до 480- 520 угод на суму до 400-440 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,50- 27,85 і продаж 27,92-28,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,75-27,93 гривень та продаж 27,88-28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні продовжують погіршуватися.

За офіційним курсом — тільки 36% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,50 гривень. Вже 64% опитаних припускають його закріплення на рівні істотно вище 27,51 гривень.

За ринковим курсом прогнози аналогічні. 37% (ще вчора був 51%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,50 гривень. 63% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,51 гривень найближчим часом.

При таких темпах девальвації, якщо ситуація не зміниться — «Мінфін» буде змушений змінити з понеділка шкалу опитування в бік значного зростання порогів котирувань.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram