За даними Інституту Геллапа, 52% жителів цієї країни вкладають кошти в цінні папери. Для них це альтернатива банківським депозитам, — пише «ЕП». За даними BusinessViews, українці зберігають «під матрацом» 26-86 млрд дол. Це більше, ніж золотовалютні резерви країни (в липні 2018 року — 18,1 млрд доларів) та можна порівняти з обсягом прямих іноземних інвестицій в Україну за 2017 рік. Частка готівки в країні — 28%, тоді як в ЄС — 9,4%.

Тобто в Україні значні капітали не працюють в економіці, а просто зберігаються у вигляді готівки. Ситуацію можна було б змінити за рахунок активного розвитку стартапів, — пише «ЕП». Приватних інвесторів, які вкладають гроші і досвід у розвиток стартапів на ранніх стадіях, називають бізнес-ангелами. Бізнес-ангелів можна розділити на три групи: успішні підприємці, топ-менеджери великих компаній і менеджери венчурних інвестиційних фондів.

Засновники стартапів залучають «ангельські» інвестиції не тільки заради грошей, а й в надії отримати компетентну підтримку при побудові бізнесу.

За даними Асоціації ангел-інвесторів Європи (EBAN), в яку входять 350 тис інвесторів, у 2017 році інвестиційний ринок ранніх етапів в Європі склав 11,4 млрд євро. З них 7,3 млрд євро було інвестовано бізнес-ангелами, що на 9% більше, ніж в 2016 році.

За статистикою EBAN, середній приватний інвестор вкладає в проекти близько 25 тис євро, але чеки деяких угод сягають кількох мільйонів доларів. 63% європейських бізнес-ангелів інвестують на етапі посівних інвестицій. Ключові сфери для вкладень — фінтех, IT та охорона здоров'я.

В асоціації бізнес-ангелів UAngel відзначають, що середній чек українського бізнес-ангела в угоді становить 20-60 тис доларів. Найцікавіші електронна комерція, онлайн-сервіси, програмне забезпечення, великі дані, фінтех та аналітика.

З кожним роком в Україні з'являється більше можливостей для стартапів із залучення фінансування на ранніх стадіях, а у приватних інвесторів — більше впевненості при розміщенні інвестицій.