Це стало більше схоже на відверту девальвацію нацвалюти, ніж на нормальні торги.

Тиск на курс все посилюється і період бюджетних платежів гривні особливо не допомагає. Долар стрімко зростає, незважаючи на те, що Нацбанк майже щодня змушений продавати валюту з резервів. Робить регулятор це як в в публічному форматі, роблячи ставку на економічний і психологічний ефект, так і шляхом «тихих» і анонімних операцій через Matching.

Але масштаб проблеми вже вийшов за межі простих ситуативних перекосів попиту і пропозиції та набуває циклічний характер за рахунок зльоту котирувань на готівковому ринку. Збільшення курсу в обмінниках стимулює спекулятивне розгойдування міжбанку, а зростання міжбанку — провокує черговий стрибок котирувань обмінників. Коло замикається.

Допомагає в розгойдуванні курсу і велика ліквідність в системі (на ранок четверга коррахунки 57,5 млрд гривень). Тим більше, що за останні дні погашена чергова порція ОВДП і частина цієї гривні виходить на валютний ринок для фіксації прибутку іноземними власниками українських цінних паперів.

Очевидною метою спекулятивних атак на гривню зараз вже є 28 гривень і якщо період основних бюджетних платежів не знизить запал покупців — це завдання для любителів покачати курс буде виконано в найближчі дні.

Ллють крокодилячі сльози і політики з чиновниками, що різко занепокоїлися зростанням курсу напередодні виборів. Але при цьому, чиновники розуміють, що девальваційні надприбутки від зростання курсу латають дірки в бюджеті і тому лукавлять. Тим більше, що популістких обіцянок вже роздано забагато, МВФ поки грошей давати не поспішає, а провести секвестр бюджету та жити за реальним кошторисом означає поставити хрест на своїх перспективах на майбутніх виборах. Ось і грають політики у хвилювання становищем валютного ринку.

У цій ситуації топ-менеджери Нацбанку знаходяться між двох вогнів і в будь-якому випадку приймають на себе значну частину негативу від того, що відбувається, як би вони і не запевняли, що все під контролем.

В даний час основною загрозою для гривні стає зростання ажіотажних настроїв серед громадян, який взгріває готівковий курс. Паніка серед населення може зруйнувати і без того дуже невеликі успіхи банківської системи останнього часу у вигляді чергової хвилі зриву коштів з гривневих рахунків та гарячкової скупки долара.

При такому повороті подій — курс в 28 гривень буде далеко не межею в грі «на підвищення», а найближчою метою стане рівень в 28,50 гривень і вище.

Частково рятують чиновників злидні більшості населення країни, які просто не в змозі скуповувати валюту в серйозних масштабах. За спостереженнями банкірів, пересічні громадяни купують зараз максимум по 200-500 доларів, а основний контингент великих покупців валюти в останні дні — саме слуги народу. Саме вони в значній мірі активно обвалюють гривню своїми масштабними скупками валюти.

Хід торгів:

З перших хвилин реальних торгів попит знову різко перевищував пропозицію, а продавці відверто грали «на підвищення», притримуючи валюту. Спекулянти продовжували розігрівати ринок і до 11 годин долар з ранкових 27,53 / 27,63 гривень виріс до 27,60 / 27,64 гривень, а до 12:00 і зовсім до 27,66 / 27,69 гривень. Потім настав невеличкий перепочинок, який за чутками на міжбанку нібито був пов'язаний з продажем Нацбанком до 20 млн доларів в тихому і «анонімному» режимі за курсом 27,66-27,68 гривень.  Але остаточно це факт нам підтвердити не змоглі. Мабуть дуже вузьким вже стало коло обдарованих валютою регулятором. Біля 14 години долар знову злетів до 27,70 / 27,74 гривень, а завершилася сесія на позначці 27,75 / 27,78.

Офіційний курс долара на п'ятницю НБУ встановив на рівні 27,670533 гривень, тобто підняв його відразу на 23 копійки. Інакше як девальвацією — це вже не назвеш і це не ситуативні перекоси, як намагаються переконати нас чиновники НБУ.

Головні події 16 серпня на міжбанку:

1. Зліт котирувань долара на торгах з 27,53 / 27,63 гривень до 27,75 / 27,78 к кінцю сесії;

2. За непідтвердженою інформацією — НБУ все ж анонімно виходив на торги і продав обраним до 20 млн доларів за курсом 27,66-27,68 гривень;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 27,6377 гривень за долар, а офіційний на 17 серпня оголошено регулятором на рівні 27,670533 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram