Як уточнив НБУ, серед них — прийом платежів за комп'ютерні ігри, лотереї, онлайн-ігри і онлайн-сервіси.

Посилаючись на закон, НБУ застерігає від співпраці з неофіційними постачальниками цих послуг, на рахунках яких накопичувалися десятки мільйонів гривень.

«Ці кошти в кінцевому підсумку розподілялися на рахунки фізичних і юридичних осіб, а також на придбання „титульних знаків“ Webmoney. Таким чином гроші „розмивались“ в ланцюжках фінансових операцій, які, за твердженням НБУ, мають ознаки фіктивності. У цьому випадку банки не виконували аналіз фінансових операцій постачальників послуг і їх відповідність до зазначеної діяльності», — йдеться в листі.

Комітет експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму називає високий обіг готівки і фіктивне підприємництво основними загрозами для фінансової системи і економічної безпеки України.

НБУ звертає увагу на необхідність ідентифікації та верифікації постачальників послуг, ретельне вивчення клієнта та аналіз його фінансового стану та діяльності.

Крім того, співпраця з неперевіреними клієнтами порушує авторські права розробників онлайн-ігор і сервісів.

На думку експертів, подібний запит Нацбанку — планова ініціатива регулятора, спрямована на структурування транзакційного бізнесу в Україні, його максимальну формалізацію і приведення у відповідність з нормами ЄС.

Наприклад, зростання позиції України в міжнародному рейтингу Doing Business безпосередньо пов'язують з жорсткою монетарною політикою НБУ, завдяки якій вдалося стабілізувати курс національної валюти і полегшити процедуру взаєморозрахунків з іноземними контрагентами.

Нацбанк рекомендує проводити поглиблену перевірку згідно з українським законодавством.

Як відомо, єдиною платіжною системою в Україні, яка профільно займається онлайн-іграми, є внутрішньодержавна платіжна система «ЛЕО», зареєстрована ФК «Леогеймінг Пей» в січні 2017 року.

На даний момент у складі ВНПС «ЛЕО» вже 13 учасників, серед яких найбільші небанківські фінансові установи країни, оператори послуг платіжної структури, а також український банк SkyBank.

Розрахунковим же банком для ФК «Леогеймінг Пей» є:

Державний Укргазбанк заснований в 1993 році, що володіє технічною можливістю емісії електронних грошей.

Конкорд банк — український комерційний банк з 12-річною історією і широкими можливостями для екварійнга.

ФК «Леогеймінг Пей» (LeoGaming) — міжнародна процесингова компанія зі штаб-квартирою в Києві, що відповідає за прийом платежів різних онлайн-ігор і створює платіжні рішення для бізнесу.

Серед партнерів LeoGaming — провідні світові видавці і розробники онлайн-ігор, платіжні системи (Wargaming, MasterCard, Xsolla і інші), компанія володіє власним процесинговим центром і командою розробки.

Серед створених платіжних рішень: додаток для безготівкової оплати паркування Parking UA, чат-боти для українських банків (чат-бот фестивалю Atlas Weekend спільно з Ощадбанком), розробка платіжного чат-бота LeoBot, визнаного другим кращим сервісом p2p-переказів за версією PaySpace Magazine, і багато іншого.

У лютому 2018 року компанія LeoGaming потрапила до списку найбільших fintech-компаній України за версією UNIT City і USAID.