Головною причиною зростання котирувань на міжбанку стає зліт курсу на готівковому ринку. Попит на готівковий долар росте, що дозволяє фінансистам задирати котирування. За зростанням котирувань обмінників тягнеться і міжбанк. Причому різниця готівкового та безготівкового курсів привертає все більше спекулятивного капіталу, що в свою чергу знову підхльостує курс. Цей процес продовжує збільшуватися, що говорить про те, що валютні гойдалки в цьому році почалися раніше, ніж звичайно (як правило -осінь) й ринок продовжить штормити.

На ранок котирування продажу в обмінниках досягли позначки в 27,80-27,85 гривень і вище. І на міжбанку долар може впритул наблизиться до нового психологічного порогу в 27,70 гривень із загальною метою на 28 гривень найближчим часом.

Валютний ринок не по-дитячому лихоманить і НБУ поки не може особливо щось з цим зробити. Це вже не ситуативні перекоси, а серйозна заявка на істотну девальвацію гривні. За нашими даними регулятор продав вчора в «тихому» режимі до 30 млн доларів в межах курсу 27,51 гривень і тим не менш до вечора котирування виросли до 27,49 / 27,52 гривень, що явно не межа.

Єдиним шансом зараз вирівняти ситуацію є наступ періоду податкових платежей. Традіціонно в цей час експортери скидають валюту для погашення боргів перед державою, а покупці не мають особливих ресурсів на її скупку. Це допомагає гривні втримати свої позиції і Нацбанк дуже розраховує на повторення такого сценарію і в серпні.

Але поки це тільки надії. Реаліі ринку якраз говорять про інше. Крім того -  девальвація гривні вигідна і уряду, у якого тріщить по швах дохідна частина бюджету і зростання девальваційних доходів за рахунок збільшення податкових і митних надходжень при зростанні курсу — чиновників влаштовує. Можна завжди сказати «про покращення» і при цьому особливо нічого реально не реформувати. Зручно й головне — без будь-якої відповідальності за подальшу сітуацію.

На міжнародних майданчиках тривають валютні ралі по євро і рублю, що додає інтриги і українському міжбанку по цих валютах. Так що у спекулянтів є відмінний шанс істотно покачати курс та серйозно заробити як на внутрішніх чинниках, так і на зовнішніх.

На момент написання статті крос-курс пари євро / долар доходить до 1,1370, а рубль знову знаходиться у межах 66,919 рублів за долар. В перегонах євро та рубля як і раніше — зараз політики більше, ніж економіки.

Допоможе українським спекулянтам і висока ліквідність в системі. Коррахунки на ранок четверга знаходяться на рівні 57,5 млрд гривень, чого цілком вистачає для розкачки ринку.

За нашими прогнозами — сьогодні гра по девальвації гривні продовжиться, а волатильність котирувань всіх валют тільки зросте.

На сьогодні «Мінфін» очікує продовження протистояння курсових інтересів великих гравців з ростом спекулятивних атак на гривню по долару, євро і рублю. Ми прогнозуємо на 16 серпня коридор по курсу 27,55-27,75 гривень з активними спробами розігріти курс. Стратегічна мета спекулянтів — 28 гривень за долар.

За нашими прогнозами обсяги операцій і активність на міжбанку зростуть: до 620 угод на суму до 490 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,25- 27,53 і продаж 27,66-27,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,55-27,68 гривень та продаж 27,70-27,85 гривень.

Про тенденції на торгах за 15 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективах гривні продовжують бути негативними.

За офіційним курсом — 58% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,50 гривень. 42% опитаних вже припускають його закріплення на рівні істотно вище 27,51 гривень.

За ринковим курсом прогнози для гривні також не надто позитивні. 51% респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,50 гривень. 49% опитаних впевнені в його значному зростанні понад 27,51 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram