З одного боку, тиск на гривню посилюється та незважаючи на початок періоду бюджетних платежів — долар до кінця дня на поодиноких операціях знову виріс. Тепер вже з 27,41 / 27,44 до 27,49 / 27,52 гривень. Виною цьому була купівля валюти на невеликі суми в останні три години затихаючої сесії.

З іншого боку, без втручання Нацбанку гривня гідно поборолися протягом дня і тільки під вечір спекулянти підтягнули котирування. Основна ж частина угод пройшла в межах коридору 27,43-27,47 гривень, що вже не дуже відрізнялося від вчорашнього рівня. А офіційний курс долара навіть трохи знизився — з вчорашніх 27,458922 до 27,449860 гривень.

Не було помічено на торгах і ажіотажного скуповування валюти великими імпортерами енергоносіїв та товарів широкого вжитку. Або вони «видохлися» з гривнею і накопичують її для розрахунків з бюджетом, або — рівень в межах 27,50 гривень вже поки зупиняє імпортерів на побоюваннях проблем з продажем товарів з закладеним таким курсом. І вони сподіваються на зниження котирувань за рахунок зростання продажу сільгосппродукції найближчим часом.

Хто поки активно дивиться вгору — так це готівковий ринок, де до кінця середи котирування продажу долара досягли позначки 27,65 гривень і вище. Логіку власників обмінників можна зрозуміти — міжбанк на рівні 27,50 гривень плюс невелика накрутка, в тому числі і за рахунок необхідності переведення безготівкової валюти в готівкову.

Якщо зростання котирувань готівкового долара упреться в низький платоспроможний попит населення, а на міжбанку через період бюджетних розрахунків курс на час зупиниться в межах 27,50 гривень — у гривні з'явиться період невеликого перепочинку.

Суттєвою загрозою для курсу може стати зростання ажіотажних настроїв серед громадян, який буде підіймати готівковий курс. А зростання різниці між готівковим і безготівковим ринком знову буде розігрівати міжбанк на спекулятивних операціях. Це механізм здатний при сприятливих для спекулянтів умовах розігнати курс до 28 гривень до кінця місяця.

Але на щастя чиновників НБУ — населення поки не рвануло скуповуватися валютою як через нестачу платоспроможності, так і в зв'язку з майбутніми витратами перед 1 вересня.

Багато громадян стурбовані зараз підготовкою до нового навчального року та скуповують шкільне приладдя, що при зростанні цін  — не залишає у них особливих можливостей що-небудь відкладати на купівлю валюти. За деякими оцінками в цьому році батькам доведеться викласти від 2 до 3,5 млрд гривень на підготовку до школи, що істотно знизить сімейні запаси. Тому більшості пересічних українців зараз вже не до скупки валюти.

Хід торгів:

З перших хвилин реальних торгів попит перевищував пропозицію і продавці спробували знову зіграти «на підвищення». Спекулянти активно їм у цьому допомагали. Але покупці були досить спокійні і не піддалися на ці прийоми. До 11 години долар з ранкових 27,41 / 27,44 гривень зріс до 27,43 / 27,47 і в цих межах вже знаходився практично всю активну фазу торгів. Тільки після 15-ї години на поодиноких угодах спекулянти змогли підтягнути курс до 27,49 / 27,52 гривень, чим сесія і завершилася. НБУ не був помічений на ринку.

Офіційний курс долара на четвер навіть трохи знизився — з 27,458922 до 27,449860 гривень.

Головні події 15 серпня на міжбанку:

1. Курс долара на торгах виріс з 27,41 / 27,44 гривень до 27,49 / 27,52 к кінцю сесії, але особливого тиску на гривню вже не було. Розігрів котирувань стався стараннями спекулянтів на поодиноких угодах по невеликих сумах;

2. НБУ не був помічений на ринку;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 27,4472 гривень за долар, а офіційний на 16 серпня оголошено регулятором на рівні 27,449860 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram