На цей раз порушником будуть як події на міжнародних майданчиках, так і внутрішня специфіка українського міжбанку — наближення податкових платежів та досить масивна продаж долара вчора Нацбанком на аукціоні (66,6 млн доларів з ціною відсікання — не нижче 27,46 гривень).

На міжнародних майданчиках продовжує штормити пару євро / долар, де євровалюта активно здає свої позиції. На момент написання статті крос-курс цієї пари доходив до 1,1316 і тепер намагається повернуться хоча б до рівня 1,1340. Бійка йде серйозна і це обіцяє спекулянтам значні бариші на стрибках котирувань. Все це буде негайно відбиватися і на українських котируваннях євровалюти.

Крім цього, валютна дискотека йде по рублю, де тільки цього ранку котирування знаходилися в коридорі 66,10-66,90 рубля за долар з такими активними стрибками курсу, що багато міжнародних спекулянтів активно включаються в цю гру як через свої дочірні структури в Росії, так і через міжнародні майданчики в тих межах, які дозволені після введення санкцій.

Схоже РФ стає все цікавіше для світових любителів нажитися на стрибках курсу. І політики в цьому зараз значно більше, ніж реальної економіки.

Не буде нудно сьогодні і на українському валютному ринку. Все більший вплив на поведінку міжбанку буде надавати фактор наближення бюджетних платежів, що по ідеї повинно зміцнити нацвалюту за рахунок продажів валюти і погашення боргів перед бюджетом компаніями. Масований викид вчора 66,6 млн доларів з боку Нацбанку, щоб збити курс нижче 27,50 гривень, також впливає на поведінку учасників торгів.

Експортери дещо зменшили запал по задиранням курсу, прораховуючи реальний попит на валюту і порівнюючи його з їх можливостями продажу. Гра «на підвищення» триває, але масштаби її можуть дещо знизиться за рахунок днів податкових проплат.

На користь спекулятивної розгойдування ринку працює висока ліквідність в системі. Коррахунки на ранок середи знаходяться на рівні 57,9 млрд гривень і цього повністю достатньо для спроб розгойдати ринок.

За нашими прогнозами -сегодня гра по девальвації гривні продовжиться, а волатильність котирувань євро та рубля різко зросте. Перевищення попиту на валюту над пропозицією — збережеться. Проміжна мета спекулянтів в 27,50 гривень на найближчі дні збережеться, а стратегічне завдання у 28 гривень до кінця місяця може стримати тільки на один фактор — збільшення надходжень валюти від збору врожаю до кінця серпня на фоні сприятливих цін на метал.

На початку вересня інтригою залишиться приїзд і рішення місії МВФ, від чого власне і буде залежати перспектива за курсом на осінь.

Сьогодні «Мінфін» очікує продовження протистояння курсових інтересів великих гравців з ростом спекулятивних атак на гривню як по долару, так і по євро з рублем. Ми очікуємо на 15 серпня коридор по курсу 27,39-27,50 гривень з активними спробами розігріти котирування вище порога в 27,50.

За нашими прогнозами обсяги операцій і активність на міжбанку в середу дещо зросте: 600- 620 угод на суму від 430 до 490 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,15-27,45 і продаж 27,47-27,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,35-27,475 гривень та продаж 27,49-27,60 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні продовжують бути невтішними.

За офіційним курсом — тільки 59% (вчора ще було 81%) респондентів вважають, що долар буде нижче 27,50 гривень. Вже 41% опитаних вже припускають його закріплення на рівні істотно вище 27,51 гривень.

За ринковим курсом прогнози для гривні також стали гірше. 54% (вчора ще було  71%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,50 гривень. 46% опитаних не сумніваються в його значному зростанні понад 27,51 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram