Здорожчення долара та євро — сезонне явище, що чітко демонструє досвід останніх чотирьох років. Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі Радіо НВ.

Також він нагадав, що у 2016 році коливання почалися у вересні, у 2017 році — у серпні, в цього року — у липні, пише Укрінформ.

«Причина проста. Курс важливий для бізнесу і населення. Вони (бізнес, — ред.) подивилися на це, і зрозуміли, що сенсу чекати вересня нема, тому купили валюту у серпні. Гадаю, що цього року відбулася така ж сама ситуація. Ми бачимо тут психологічний вплив. Я б не назвав те, що відбувається на сьогодні, панікою, але є певна нервозність. Коливання не є ознакою кризи», — зазначив Чурій.

Також відповідаючи на питання про причини зниження курсу евро, замголови НБУ заявив, що на евро впливають зовсім інші фактори.

«Всі інші курси є похідними від долара. Останнім часом на ринках, які розвиваються, ситуація досить нестабільна. За місяць гривня девальвувала на десь на 4%, а південно-африканська валюта девальвувала на 10%», — додав він.